Så mycket vin får du i glaset på uteserveringarna i Tvåstad

Sommar, sol och ett glas husets vin. Under sommaren är det många som vill njuta av semester och värme och ta sig ett glas vin på en uteservering. Men var får man bäst vin och var får man mest vin för pengarna i Trollhättan och Vänersborg? TTELA gav sig ut för att undersöka saken.

ANNONS
|

Sommaren och värmen har anlänt, något som börjat synas ute på stan. Krogarna i Trollhättan och Vänersborg har öppnat sina uteserveringar.

Att avnjuta ett glas vin med nära och kära uppskattas av många. Men har du någon gång tyckt att det hällts för lite vin i glaset när du beställt ute eller kanske att det hälls orimligt mycket?

Hur många centiliter är ett glas vin

Det finns en standard i Sverige som majoriteten av krogar och restauranger arbetar efter när det specifikt handlar om vinservering. Tumregeln är att servera mellan tolv och femton centiliter. Denna mängd kan dock variera då hänsyn tas till vinets alkoholstyrka och vinets pris.

ANNONS

TTELA begav sig ut på en vinpromenad under två eftermiddagar för att besöka några av krogarna i Trollhättan och Vänersborg. Med oss tog vi ett mätglas för att ta reda på hur många centiliter vin man faktiskt får i glaset. Vi var också intresserade av att ta reda på vad det så kallade ”husets vin” på respektive ställe faktiskt är.

Så gick testet till

  • Krogarna och serveringsställena vi besökte skulle ligga centralt och ha en uteservering.
  • Vi informerade inte om att vi kom från TTELA förrän efter att vi blivit serverade vinet.
  • Vi beställde husets vita på alla ställen. Stod det inte adresserat på kvittot vad det var för vin, så frågade vi.
  • Vi mätte med hjälp av ett mätglas hur många centiliter vin vi blev serverade.
  • Listan vi sammanställt utgår ifrån ordinarie pris. Avvikande priser kan förekomma hos vissa krogar under happy hour eller after work, dessa priser är noterade i tabellen inom parentes.
  • Priset per centiliter är avrundat till en decimal. Volymen är avrundat till närmsta hel- eller halvtal.
  • Ett standardglas vin innehåller 12 gram alkohol, enligt Systembolaget. Vi har i vårt test inte mätt alkoholhalten.

TTELA skickade ut reportrarna Milla Eriksson och Lucas Sjögren för att utföra testet. Så här beskriver de besöken på krogarna:

Första stoppet på vår vinresa blev Oden bistro. Redan när servitören hällde upp vinet förvånades vi över hur mycket vi fick i glaset. Med ett något häpet ansiktsuttryck viskar jag, Milla Eriksson, till min kollega Lucas Sjögren när vi satt oss ner på uteserveringen.

– Det kändes som han hällde länge, det tog ju aldrig slut.

Resultatet? Mätningen överensstämde med vad vi observerade i baren. Hela 22 centiliter av husets vita vin fick vi till priset av 89 kronor.

Det lilla dilemmat

Inför det här testet bestämde vi redan innan att vi inte skulle dricka vinet, endast mäta. Så en fråga vi ställde oss själva innan vi begav oss ut var ”Vart ska vi göra av vinet efteråt?”. Bara det faktum att vi skulle behöva plocka fram en kanna och mätglas på en restaurang gjorde oss inte vidare diskreta.

ANNONS

På Sour Café & Bar gick vi upp på deras terrass och satte oss lite i skymundan för att göra vårt mättest. Men till skillnad från Oden bistro kunde vi inte bara lämna glaset där ute, fyllt med vin.

– Vad ska vi göra av det här då? Bara gå in med det till baren igen? säger jag till Lucas.

– Äsch, vi kan väl bara vaska det?

Sagt och gjort. Cirka tre minuter efter att vi beställt, går vi tillbaka in och lämnar glaset. Jag undrar egentligen vad de anställda på Sour Café & Bar tänkte.

Runda två

Testdag ett dedikerade vi åt Trollhättan. Testdag två blev det att hoppa in i bilen och ta sikte på Vänersborg, nyfikna på att se vad resultatet skulle bli där. För bara i Trollhättan kunde vi uppmäta en skillnad på hela en deciliter vin mellan den krog som serverade minst kontra den krog som serverade mest.

Glädjande nog hade vi inför vår utflykt till Vänersborg finare väder. Det gjorde hela uteserveringsvistelsen något trevligare än vad det var i Trollhättan, där vädret var ovisst och regnet kom och gick var femte minut.

I Vänersborg låg samtliga krogar vi besökte på en relativt jämn nivå i fråga om mängd. På två av ställena uppmättes vinet till 18 centiliter och en på 15 centiliter. Priset skiljde sig dock vilket gjorde resultaten kring pris per centiliter mer intressanta.

ANNONS

Resultatet

Om vi då ska börja prata i termer av resultat så går det att konstatera att mängden vin vi fick i glaset skiljde sig rejält. Det gick också att konstatera att priset för ett glas husets vita skiljde sig markant, där skiljde det hela 20 kronor mellan det dyraste och det billigaste vinglaset.

Billigast vin av uteserveringarna vi testade hade Oden bistro. Priset för ett glas var inte billigast där men priset per centiliter vin var klart billigast. Man tog 89 kronor för glaset vilket var långt ifrån billigast. Men så fick man också klart mest vin här, hela 22 centiliter.

Dyrast vin hade Cyrano i Vänersborg där centiliterpriset landade på 5,90 kronor. Värt att ha i beaktande att det är olika vin som serveras på de olika uteserveringarna, vilket såklart har en inverkan på priset. Läge i staden kan också han en inverkan på priset. Nedan ser ni vårt test sammanställt med pris per centiliter, totalpris, mängd vin i glaset och vilket vin som serverades:

Samlat resultat - alla krogar

ServeringsställeMängdPrisPris/clVinsort
Oden bistro22 cl89 kr4,00 krLes Jamelles Sauvignon Blanc
Sour Café & Bar16 cl75 kr 4,70 krVillehaute blanc
Brasseriet12 cl 69 kr (39 kr, AW-pris)5,80 kr (3,30 kr, AW-pris)Viña Maipo Sauvignon Blanc
Pasion Tapas & Wines14 cl82 kr5,90 krMingorra Colheita Branco
Koppargrillen18 cl82 kr4,60 krIsla Negra West Bay Sauvignon Blanc Chardonnay
Cyrano15 cl88 kr5,90 krBoschendal The Pavillion Chanin Blanc
Da Ninos Ristorante Italia18 cl79 kr 4,40 krTierras del Isasa Verdejo
ANNONS