Runt 20 tåg ställdes in i morgontrafiken

Centrala Göteborg påverkades av båda inställda och försenade tåg under onsdagsmorgonen, vilket berodde på flera signalfel.
– Först trodde de att felet var mer omfattande, men när de hittade det åtgärdades det fort, säger Felicia Danielsson vid Trafikverkets pressjour.

ANNONS
|

På grund av flera signalfel fick Västtrafik ställa in runt 20 tåg som vanligtvis avgår från Göteborgs centralstation. De resterande tåg, både avgående och inkommande, fick vänta in klartecken.

Signalfelen gällde tåg mellan Göteborg och Gamlestan, men även Göteborg och Vänersborg, enligt Västtrafiks störningsjour.

Möjlig koppling till strömavbrott

Samtidigt pågick strömavbrott i centrala Göteborg och Västtrafik uteslöt till en början inte ett samband.

LÄS MER:Strömavbrott i centrala Göteborg för över 1200 kunder

– Det är möjligt att strömavbrottet och signalfelet hänger ihop, säger Brian Hansen, störningskoordinator vid Västtrafik under tiden felet undersöktes.

Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram berättade att det gjorde att tågen behövde passera manuellt, att varje tåg behövde godkännas för att ta sig förbi.

ANNONS

– Det är inte stopp, men det tar mycket längre tid. Eftersom signalen inte slår över från rött till grönt måste det undersökas, säger Katarina Wolffram.

Felet löst - men tåg fortsatt inställda

Strax efter 9.30 kunde tågen åka på som vanligt igen, men Trafikverket kan inte svara på vad som låg bakom signalfelet.

– Först trodde de att felet var mer omfattande, men när de hittade det åtgärdades det fort, säger Felicia Danielsson vid Trafikverkets pressjour.

Västtrafik fick ta del av informationen strax efter felet var fixat, men de tjugotalet inställda tågen kommer kvarstå.

– Inställda tåg är inställda, men som det ser ut nu kommer det inte blir fler, säger Brian Hansen, störningskoordinator vid Västtrafik.

De inställda tågen gällde avgångar fram 11.15, därefter går tågen som de ska.

ANNONS