Utlandsresenärer som testat sig för corona fick inte några provsvar

Covid-19-prover från Landvetter flygplats har behövt slängas efter it-problem. Totalt berördes 480 personer som inte kunnat få svar i tid på om de smittats av covid-19, enligt Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Hemkommande västsvenskar reagerade i veckan på att deras covid-19-provsvar dröjt längre än vad rutinerna säger. När GP på torsdagen började ställa frågor till Västra Götalandsregionen om varför, visade det sig att hundratals invånare drabbats.

Ett it-problem har, enligt Västra Götalandsregionen, lett till att provsvar efter covid-19-testning på Landvetter inte skickats ut. Enligt regionen drabbades totalt 480 personer som testade sig på flygplatsen den 27 och 28 oktober.

– Ungefär en tiondel av de som testat sig har fått utskick om att de behöver testa sig igen, om de har symptom, eftersom testerna hann bli för gamla för att analysera, säger Patrik Rosell, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Fick svar efter drygt en vecka

Övriga personer ska ha fått sina provsvar under torsdagen – efter att då alltså ha väntat i minst en vecka.

– Problemet ska vara helt åtgärdat nu, säger Patrik Rosell.

Västra Götalandsregionen kan under fredagen dock inte svara på vad problemet innebar och vad som orsakade det.

Utökad testning på Landvetter

Testningen för covid-19 erbjuds kostnadsfritt på Landvetter till personer som landar i Sverige efter en utlandsresa. Under hösten har öppettiderna utökats, då regionen sett att färre än önskat valt att testa sig på flygplatsen.

It-haveriet skedde samtidigt i ett läge då Folkhälsomyndigheten på nytt betonat vikten av att testa sig efter utlandsresor, med tanke på den ökande smittspridningen av covid-19 i omvärlden.

– Sverige ligger faktiskt bland de länder med ganska låg smittspridning, jämfört med våra närliggande länder. Vi har därför tittat på vad vi vill göra för att slippa få in mer fall utifrån, som faktiskt har viss relevans i Sverige nu, sade statsepidemiolog Anders Tegnell när Folkhälsomyndigheten förra veckan presenterade nya rekommendationer efter utlandsresor.

Rekommendationen är nu att personer som inte är fullvaccinerade, eller har haft covid-19 det senaste halvåret, ska testa sig vid inresa från länder utanför Norden. Personer som får symptom inom 14 dagar efter en resa uppmanas att testa sig oavsett vaccinationsstatus.

ANNONS
ANNONS