Det blir inga fler besök inne hos vargarna på Nordens ark, efter dödsolyckan på Kålmorden.
Det blir inga fler besök inne hos vargarna på Nordens ark, efter dödsolyckan på Kålmorden.

Stopp för besök hos vargar

Stopp för besökare att gå in i varghägnet, men i övrigt ändrar inte Nordens ark sina rutiner i handhavandet av djurparkens sex vargar, efter gårdagens olycka vid Kolmården.

ANNONS
|

På Nordens ark är man djupt skakade över det som hänt på Kolmårdens djurpark, där en djurskötare i går dödades av vargar.

– Våra tankar går till henne, hennes anhöriga och hennes kollegor, säger Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Norden ark.

På både Kolmården och Nordens ark har man kunnat få gå in i varghägnen, men Ewa Wikberg säger att det är stor skillnad på vargarna i de båda djurparkerna.

– Kolmårdens vargar är flaskuppfödda och präglade på människor. Våra är präglade på varg och vi har aldrig någon närkontakt med dem.

Orörbara

Vid besök i varghägnet på Kolmården har besökare fått komma djuren nära och kunnat röra vid dem. Det går inte på Nordens ark.

ANNONS

– Går man in i hägnet håller våra vargar minst tio meters avstånd, oftast 30 meter. De backar och flyr och söker ingen social kontakt med människor. Det blir en helt annan upplevelse hos oss att gå in i varghägnet, ibland kanske man inte ens får se dem.

Men trots detta stoppar man besök för utomstående.

– Av respekt för det som hänt tar vi inte in grupper i hägnet just nu. Senare, beroende på vad utredningen i Kolmården visar, gör vi en utvärdering, men troligen tar vi upp detta igen.

Säkerhetsgenomgång

Under dagen har Nordens ark haft genomgång med personalen om säkerhetsaspekter.

– Jag uppfattar det som att alla är lugna och trygga med de säkerhetsrutiner vi har, säger Ewa Wikberg.

Men hon poängterar att det alltid finns potentiella risker med att arbeta med levande varelser.

– Olyckan på Kolmården är rubricerad som en arbetsplatsolycka och vi vet att djur inte alltid gör som man förväntar sig. Det är bara att beklaga när det sker en så tragisk händelse som i Kolmården.

ANNONS