Stjärnkocken Gustav Trägårdh har tagit fram en jultallrik som ska servars på Näl och andra regionsjukhus.
Stjärnkocken Gustav Trägårdh har tagit fram en jultallrik som ska servars på Näl och andra regionsjukhus.

Stjärnkock fixade i sjukhuskök

Det doftade jul i tisdags kväll i Sahlgrenskas stora sjukhuskök. För att sätta guldkant på regionsjukhusens jultallrikar har man i år anlitat stjärnkocken Gustav Trägårdh.

ANNONS
|

I måndags vann Gustav Trägårdh tävlingen Sveriges mästerkock i TV4. Trägårdh har komponerat recept till både en kall och en varm jultallrik som alla köksmästare från 13 sjukhuskök, däribland Näl, provlagade tillsammans i Sahlgrenskas sjukhuskök i tisdags kväll.

– Våra gäster är viktigast för oss och våra gäster är deras patienter, säger Gustav Trägårdh. Jag är här för att sprida entusiasm och för att komma med glada tillrop och tips. Det känns jätteroligt att kunna bidra med lite inspiration.

– En jultallrik ska vara traditionell, men några nya inslag piffar alltid upp. Vår apelsin- och stjärnanissill är lite speciell, men det som skiljer sig mest från en vanlig jultallrik är nog hovmästarsåsen som innehåller soja och att vi serverar torskbullar i stället för köttbullar. Vi har även smaksatt Jansson med kaviar, säger Trägårdh.

ANNONS

– Det känns jätteroligt att lära sig att tänka nytt, säger Linda Martinsson, enhetschef för alla sjukhuskök.

Hon var mest fascinerad av desserten, den julinspirerade tiramisun.

Kvällen avslutades med att en fokusgrupp bestående av patienter fick avsmaka de tre rätterna. Stjärnkocken fick betyget mycket väl godkänt.

Det kalla: Apelsin- och stjärnanissill, inlagd stekt strömming, skagenröra, gravad lax med hovmästarsås, ägghalva med stenbitsrom och gräslök, julskinka med senap, vörtbröd och ost.

Det varma: Torskbullar i gräddig kaviarsås, prinskorv, rödkål, Gustavs Jansson, sillpotatis.

Dessert: Glögg- och pepparkakstiramisu.

ANNONS