SOLCELLSFANTAST.   "Jag gillar solceller och har varit intresserad av solenergi i 20–30 år. Jag är övertygad om att det här är framtidens energilösning", säger Katarina Alsterlund som nyligen satt upp åtta celler på sitt hus i Norra Björke. Och hon är syn för sägen med både soldriven radio och fläkt i huset. Dessutom kör hon en elhybridbil som hon nu kan ladda med solenergi.
SOLCELLSFANTAST. "Jag gillar solceller och har varit intresserad av solenergi i 20–30 år. Jag är övertygad om att det här är framtidens energilösning", säger Katarina Alsterlund som nyligen satt upp åtta celler på sitt hus i Norra Björke. Och hon är syn för sägen med både soldriven radio och fläkt i huset. Dessutom kör hon en elhybridbil som hon nu kan ladda med solenergi.

"Solceller är framtiden"

Det råder rena solcellsboomen. Åtminstone söks det stöd för att installera solceller som aldrig förr. Men det är inte självklart att man kan få betalt för överskottsel som matas ut på elnätet.

ANNONS
|

Den som vill installera solceller som producerar el kan få statligt stöd på 45 procent för hela solcellsinstallationen, både material och arbete.

Bidraget, ihop med att solcellerna blivit billigare i inköp och att allt fler vill frigöra sig från beroendet av elbolagen, har ökat intresset för att producera egen el från solen.

I Västra Götaland får länsstyrelsen, som handlägger stödet, runt 5–10 samtal om dagen från företag och enskilda. Sedan 2009 har beslut fattats om 36 av de 37 miljoner kronor som länet tilldelats.

Regeringen föreslår i sin budgetproposition att stödet förlängs till 2016 och att det fram till dess skjuts till 52 miljoner per år. Men med det tryck som länsstyrelsen upplever lär pengarna ta slut snabbt.

ANNONS

– Man kan lugnt påstå att det är en boom. Vi har beviljat 174 projekt och har 200 ansökningar i kö så det är jättestort, säger Flemming Åkesson, länsbyggnadsingenjör på länsstyrelsen.

En av dem som beviljats stöd är Katarina Alsterlund i Norra Björke. Hon fick sina solceller installerade i slutet av augusti. Hittills har cellerna producerat 131 kilowattimmar.

– Det är i första hand till min egen förbrukning. Om det blir något överskott under de soligaste sommarmånaderna så går det in i elnätet.

Katarina har köpt en paketlösning av sin elleverantör som innebär att hon kan sälja sin överskottsel. Det löser man genom att två mätserier rapporteras till elleverantören, dels förbrukningen och dels eventuellt överskott. Det är inte alla elleverantörer som ger sina kunder möjlighet att rapportera dubbelt.

Och att direkt kvitta producerad el mot konsumerad – så kallad nettodebitering – är inte tillåtet, enligt nuvarande skatteregler.

Reglerna är ett stort problem, tycker man på elnätbolaget Trollhättan energi elnät AB. Teab distribuerar elen, installerar elmätare och rapporterar förbrukning till elleverantörerna.

– Vi har kunder med solpaneler som i dagsläget har en elmätare utrustad med backspärrfunktion. De betalar för det de förbrukar, men får ingen ersättning för producerad energi eftersom de inte har försäljningsavtal för överskottsel med någon elleverantör, säger Örjan Gustafson, mätchef hos Teab.

ANNONS

Det alla väntar på är att nettodebitering ska tillåtas.

– Vi är mycket intresserade av en sådan lösning. Då rapporteras bara en mätserie till leverantören. Innan dess vill vi inte utveckla egna modeller som kanske inte fungerar med nya skatteregler, säger Örjan Gustafson.

Nu hoppas elbolag och solcellsägare på nya skatteregler. Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på lösningar senast i juni nästa år.

En anläggning på 1 kilowatt, som placeras rakt mot söder med 30–50 graders lutning producerar i Sverige cirka 850 kilowattimmar per år och tar upp en yta på drygt åtta kvadratmeter.

Tänker du installera solceller bör du kontrollera med kommunen om det krävs bygglov för din fastighet.

Den utrustning som används måste vara godkänd för att användas i elnätet. Det elnätsbolag som fakturerar dig för nätavgifter äger elmätaren i ditt hus och elnätet fram till ditt hus och ska därför alltid kontaktas innan installationen påbörjas.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS