Rökstopp handlar inte om hur patienten lever, utan att uppnå så få komplikationer som möjligt efter en operation.
Rökstopp handlar inte om hur patienten lever, utan att uppnå så få komplikationer som möjligt efter en operation.

Rökstopp halverar operationsrisken

Rökare löper större risk för komplikationer vid och efter operationer. Nu går landets kirurger och narkosläkare ut och kräver ökade resurser till rökavvänjning. Inom NU-sjukvården har man redan tjuvstartat.

ANNONS
|

NU-sjukvården har jobbat med rökstopp inför operationer i två år.

– Vi arbetar för fullt med detta på ortopeden och kirurgen och snart är det kvinnoklinikens tur. Och vi kommer gå vidare till alla opererande kliniker, säger Kerstin Mattsson, chefssjuksköterska och processledare för Hälsofrämjande sjukhus inom NU-sjukvården.

Hon är noga med att påpeka att det inte handlar om pekpinnar.

– Det kan lätt missuppfattas som att vi lägger oss i hur patienten lever, men det handlar inte om det utan om patientsäkerheten. Lungkapacitet, läkningsprocess, hjärta. Allt får mycket bättre förutsättningar om man inte röker, säger hon.

En bonus

Att det sedan för vissa innebär en inkörsport till ett rökfritt liv är en bonus, men det är inte huvudsyftet, menar hon.

ANNONS

– Vi har samma tänk som när man ställer in en diabetespatients insulin inför en operation. Att se till att patienten är i så gott skick som möjligt inför operationen för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Hon vill inte kalla rökstoppet en absolut förutsättning för att operera.

– Det handlar om att förklara vinsterna för patienten och göra dem medvetna om att det brukar gå bra att bli rökfri inför operationer med professionellt stöd från primärvården och länssjukvården. För de få patienter som trots stöd inte klarar att sluta kan det bli en bedömning att man opererar ändå. Det är en individuell bedömning som den opererande läkaren alltid får göra.

Påpekar

Kerstin Mattsson ser hur rökstopp inför operation är något som kommer mer och mer i hela landet.

Hon påpekar att Socialstyrelsen förra året gav ut riktlinjer angående sjukdomsförebyggande metoder som alla landsting ska följa.

– De professionella yrkesföreningarna arbetar med frågan och vi kommer att få se mycket upplysning under året i ämnet. Många vet till exempel inte att man har 50 procent bättre sårläkning om man är rökfri, säger hon.

Enligt sjukvården löper rökare större risk för sårinfektion. försämrad sårläkning, ökad ärrbildning och hjärt- och lungkomplikationer än ickerökare. Även hos snusare ökar risken för sämre sårläkning och infektion. Det beror på att nikotin får blodkärlen att dra ihop sig. Det påverkar blodförsörjningen och det i sin tur gör att sår läker sämre.

NU-sjukvården uppmanar rökande patienter att göra ett uppehåll eller sluta röka minst fyra veckor före en operation, helst ännu tidigare för bäst resultat. Snusare bör sluta minst två veckor före operation.

Under läkningsprocessen är det också viktigt att leva sunt. Sjukvården anser att man bör undvika alkohol och tobak i minst sex veckor efter en operation.

Råd och rökavvänjningsstöd kan man få på vårdcentral, apotek, Sluta-röka-linjen och Tobaksfakta.

Källa: NU-sjukvården

ANNONS