Primapraktiken på Innovatumsområdet i Trollhättan
Primapraktiken på Innovatumsområdet i Trollhättan

Prima - när patienten själv får välja

Primapraktiken i Trollhättan återtog förstaplatsen bland områdets vårdcentraler i går när patienternas senaste betygsättning av den egna vårdcentralen presenterades. Sämst betyg fick vårdcentralen i Lilla Edet.

ANNONS
|

Det är femte året i rad som Sveriges kommuner och landsting (SKL) genomför den nationella patientenkäten i Västra Götaland.

Liksom tidigare år tar det lång tid för SKL att redovisa resultatet. På varje vårdcentral valdes 200 patienter ut som hade besökt den under hösten förra året. Svaren avspeglar alltså hur det var på vårdcentralerna för ett halvår sedan.

Enligt SKL kan en vårdcentral med många patienter som är väldigt sjuka få ett sämre resultat än de vårdcentraler som har en högre andel mer friska patienter. Det bästa är att vårdcentralen jämför sig själv, hur det egna betyget förändras, anser SKL. Men det går aldrig att ursäkta sitt resultat helt.

ANNONS

Undersökningen innehöll även denna gång drygt 60 frågor. Att det är så många frågor kanske är en av anledningarna till att svarsfrekvensen ligger på 50 procent, alltså att bara varannan som fick en enkät också svarade på den.

Svarsfrekvensen varierar mellan vårdcentralerna. På Vårdcentralen Nordstan svarade 116 (58 procent) av de tillfrågade, på Torpa vårdcentral bara 80 (40 procent).

– Vi har tagit fram en ny testversion med ungefär 20 frågor. Men vi såg inte någon större skillnad i svarsfrekvensen när vi prövade den, säger Sofia Tullberg, projektledare för enkäten på SKL.

Andra planer är att bättre tydliggöra syftet med enkäten, tala om vad som har förändrats på vårdcentralen mellan enkäterna och betona att patienten genom att svara har en möjlighet att påverka utvecklingen på sin vårdcentral.

Tidningen har valt att redovisa det sammanvägda helhetsintrycket, ett viktat värde som kan ge högst 100 poäng. I år deltog alla regioner och landsting i Sverige. Medelvärdet för helhetsintrycket låg nationellt på 72 poäng (i hela Västra Götaland på 71). Fem av vårdcentralerna i vårt område ligger över eller på riksgenomsnittet och åtta under. Det är sämre än förra året.

Primapraktiken på Innovatumområdet går upp i topp igen. I den förra redovisningen för ett år sedan låg den tvåa efter Vargöns vårdcentral som nu ramlat ner till en fjärdeplats. Vårdcentralen Nordstan gick från femma förra året till tvåa i år.

ANNONS

Den största förbättringen står Achima Cares vårdcentral i Trollhättan för (före detta Hjortens vårdcentral) som höjt sig med 13 poäng, från bottenplatsen förra året till en mittplacering i år. Störst tapp står Vargöns vårdscentral för som tappade fem poäng och åkte ner till plats fyra.

Den nationella undersökningen tar bara hänsyn till läkarbesöken. Men regionen gör samtidigt en undersökning av hur patienterna uppfattar besök hos sjuksköterskor. Liksom förra året får sköterskorna bättre betyg än läkarna. Medan helhetsbetyget för läkarbesöken i regionen är 71 poäng är betyget för sjuksköterskorna 78 poäng.

Poäng för patienternas helhetsintryck, max 100 poäng. Efter poängvärdet anges skillnaden i poäng mot förra undersökningen ett år tidigare inom parentes.

Primapraktiken (Trollhättan)79 (+4)

Nordstans vårdcentral (Vänersborg)76 (+3)

Medpro Clinic Stavre vårdcentral (Trollhättan)75 (+2)

Vårdcentralen Vänerparken (Vänersborg)74 (+2)

Vårdcentralen Vargön (Vargön)72 (-5)

Vårdcentralen Källstorp (Trollhättan)71 (+1)

Maria Alberts vårdcentral (Trollhättan)69 (-4)

Achima Care Trollhättan vårdcentral (f.d. Hjorten, Trollhättan)67 (+13)

Medpro Clinic Brålanda vårdcentral (Brålanda)66 (-3)

Vårdcentralen Granngården (Trollhättan)65 (+3)

Vårdcentralen Mellerud (Mellerud)64 (-2)

Medpro Clinic Torpa vårdcentral (Vänersborg)63 (+7)

Medpro Clinic Lilla Edet vårdcentral (Lilla Edet)61 (+2)

ANNONS