Inför sommaren är det stor sjuksköterskebrist, i NU-sjukvården saknas det 70 sköterskor inför sommaren.
Inför sommaren är det stor sjuksköterskebrist, i NU-sjukvården saknas det 70 sköterskor inför sommaren.

NU-sjukvården efter kritiken

NU-sjukvårdens ­styrelse har nu svarat på den kritik som riktades mot dem i ­revisionsberättelsen för 2012. – Det är klart att vi tar allvarligt på den kritik som riktas mot oss, säger styrelsens ord­förande Carina Åström (S).

ANNONS
|

För snart två veckor sedan beslutade regionstyrelsen om ett program på tolv punkter för att komma till rätta med NU-sjukvårdens problem. Programmet innebär både ökad styrning och ökat stöd och omfattar såväl den politiska sidan som tjänstemän.

Under måndagen hade NU-sjukvårdens styrelse ett extra sammanträde med anledning av kritiken mot dem i revisionsberättelsen. På mötet konstaterade styrelsen för NU-sjukvården att de redan genomfört en del åtgärder men också kommer att fortsätta att genomföra fler åtgärder framöver.

Ekonomi i balans

Styrelsen noterar kritiken från revisorerna mot deras sätt att leda verksamheten och de kommer att medverka i de insatserna som regionfullmäktige beslutar om för att utveckla verksamheten och få en ekonomi i balans.

ANNONS

– Vi har förklarat varför det blev som det blev i vårt svar till fullmäktige, säger Carina Åström.

Beslut om sparåtgärder togs enligt revisorerna för sent för att få full effekt och därför lyckades inte NU-sjukvården med de besparingsbeting som fullmäktige beslutat om.

– Vi har kvar ansvaret och har beviljats ansvarsfrihet även vi fått en anmärkning, vilket vi ser allvarligt på. Under måndagen har vi tagit ett beslut om ett formellt svar till regionstyrelsen, säger Carina Åström som valt att inte kommentera konsultrapporten innan måndagens extramöte.

Självkritisk styrelse

Styrelsen är i sitt svar också självkritisk när det gäller kritiken mot att de inte protokollfört de avvikelser som gjorts från den ursprungliga vårdöverenskommelsen samt åtgärdsplanen för 2012. Ett flerårigt underskott för NU-sjukvården är enligt Carina Åström en grundorsak till problemet.

– Det som revisionsberättelsen säger är helt korrekt, konstaterar hon.

Ett arbete pågår också långsiktigt för att åtgärda och komma tillrätta med problemen men det var ingenting som diskuterades på måndagens extramöte.

– Beslut om det långsiktiga arbetet kommer i oktober. Det arbete som nu pågår är att korta medelvårdtiden, påverka inflödet och minska överbeläggningar genom en extra medicinavdelning under 2013 och 2014, säger Carina Åström.

... NU-sjukvårdsdirektör Lars Helldin, angående regionens kritik mot sjukhusledningen.

1 Ska du vara kvar som sjukhusdirektör?

– Ja, det finns inga diskussioner om något annat, vad jag vet. Det är ingen fråga som är uppe nu och jag har inga planer på att sluta.

2 Hur ser förtroendet ut för dig, med tanke på revisionskritiken?

– Jag upplever att jag har förtroende från min chef, regiondirektören (Ann-Sofi Lodin, reds anm). Så länge det finns stannar jag.

3 Kritiken mot NU-ledningen är hård från revisorerna och i konsulten Ekans rapport.

– Ekan-rapporten är ett utmärkt dokument för framtiden. Det finns en del kritik mot vad som varit de senaste åren, men mycket av kritiken är mot tidigare organisation, eller reaktiva orsaker från tidigare beslut och åtgärder.

4 Hur ser du på regionens agerande nu?

– Jag ser det som ett bra avstamp för framtiden, för vad som är bra och för vad som behöver göras, för att få till en långsiktig lösning. I oktober ska vi ha tydliga mål för framtiden klara.

5 Och då kommer du att vara med?

– Ja, det utgår jag ifrån.

ANNONS