Beslutet om att ändra kösystemet, och ta bort möjligheten för barn med dolda funktionsnedsättningar att gå före i kön, har fått hård kritik. Nu öppnar Liseberg för att ändra beslutet.
Beslutet om att ändra kösystemet, och ta bort möjligheten för barn med dolda funktionsnedsättningar att gå före i kön, har fått hård kritik. Nu öppnar Liseberg för att ändra beslutet. Bild: Sanna Tedeborg

Liseberg kallar till krismöte – efter massiv kritik av nytt kösystem

Liseberg meddelade i dagarna att de tagit bort möjligheten för barn med dolda funktionsnedsättningar att gå före i kön. Beslutet har mötts av massiv kritik av föräldrar och flera tidningar har skrivit om kritiken. Nu öppnar Liseberg för en förändring av reglerna.

ANNONS
|

Efter massiv kritik från både föräldrar, politiker och i media om sitt nya kösystem, pudlar nu Liseberg. I ett inlägg på Instagram skriver de att de vill ”hitta en långsiktig hållbar lösning för alla.

”Vi hör er och ser att ni är många som är engagerade i frågan och vi tar tacksamt emot era synpunkter. Vi lyssnar och kommer nu föra dialogen vidare med relevanta förbund och organisationer. Vi har bjudit in dessa till ett möte under vecka 17 för information och dialog i syfte att hitta den bästa lösningen framåt,” skriver nöjesparken i inlägget.

Till mötet har ett tiotal organisationer som representerar människor med olika funktionsnedsättningar bjudits in. Lisebergs vd Andreas Andersen menar att han förstod på förhand att det ändrade kösystemet kunde väcka reaktioner men att kraften i reaktionerna kanske varit starkare än förväntat.

ANNONS

– Vi kanske inte helt har förstått hur viktigt Liseberg är för de här gästerna, för de med funktionsnedsättningar. Vi är stolta över det arbete vi gör när det gäller tillgänglighet. Vi har en stor och duktig personalstyrka som arbetar bra och systematiskt med de här frågorna. Därför är vi såklart ledsna att det har blivit såhär, säger han.

Lisebergs VD Andreas Andersen. Här fotograferad i en öde nöjespark, i december 2020. Liseberg hade då varit stängt för besökare under hela året på grund av pandemin.
Lisebergs VD Andreas Andersen. Här fotograferad i en öde nöjespark, i december 2020. Liseberg hade då varit stängt för besökare under hela året på grund av pandemin. Bild: Jonas Lindstedt

Nya tankar kring upplägg

Det finns också en tidig skiss på hur en lösning skulle kunna se ut. Men den vill Andreas Andersen först presentera för de organisationer som kommer att delta på mötet.

– Vi har en skiss men vi vill gärna testa den där först. Vi vill ha deras inspel. Det kommer säkert vara så att de ser saker som vi inte ser.

Samtidigt betonar Andreas Andersen att någon typ av förändring kommer att komma. Det nuvarande systemet är inte hållbart, varken för personalen eller gästerna, menar han.

– Vi måste hitta en mer balanserad och långsiktig lösning för att vi även i fortsättningen ska kunna ta hand om alla gäster, oavsett vilka behov de har.

Enligt Andreas Andersen har Liseberg också i tidigare skeden engagerat och lyssnat på olika organisationers synpunkter.

– Jag tycker det är viktigt att säga att det som vi kommunicerat i veckan är inget som vi har suttit och hittat på själva. Vi har haft en dialog med många som det beror och pratat med olika representanter för människor och barn med funktionshinder. Samtidigt måste vi konstatera att vi har fått väldigt starka reaktioner. De måste vi självklart lyssna på.

ANNONS
ANNONS