Leif Bengtsson strör florsocker över en plåt med 20 semlor av Nordfeldts vanligaste semmeltyp med trekantigt lock och mjuk fyllning.
Leif Bengtsson strör florsocker över en plåt med 20 semlor av Nordfeldts vanligaste semmeltyp med trekantigt lock och mjuk fyllning.

I dag är stora semmeldagen

I dag är det fettisdag, den stora semmeldagen framför andra. Medan de flesta läsare ännu sov var det full fart i Nordfeldts bageri. Under natten och morgonen gjordes inte mindre än 7 000 semlor.

ANNONS
|

Men när tidningen är på besök är det ännu bara måndag förmiddag. Leif Johansson på Nordfeldts strör florsocker över en plåt semlor. För semmelpremiären har varit för länge sedan.

– Vi börjar sälja semlor i mellandagarna efter jul, den 27 december om det är en vardag.

Flest semlor säljs på fettisdagen. Näst mest går det åt dagarna efter löning i januari och februari.

När påsken kommer är slut med semlorna. Så säsongens längd kan variera avsevärt mellan åren. I år är påsken sen, vilket torde glädja entusiasterna.

Nordfeldts huvudtyp av semla har trekantigt lock.

– Det är den gamla standarden med klippta lock, säger Leif och klipper i luften med pekfinger och långfinger för att visa hur han brukar angripa semmelbullen från tre håll med 120 graders vinkel mellan varje klipp.

ANNONS

Med trekantsmetoden behövs sedan inget påföljande urgröpningsmoment för att ge utrymme åt fyllningen.

– Vår special är mandelmassa och vaniljkräm, men det finns vissa bagerier som köper färdig fyllning.

Huvudvarianten är en semla med hård fyllning.

Sedan finns det ytterligare en rad andra varianter. Vaniljsemlan är försedd med ett fyrkantigt klippt lock och fylld med vaniljkräm. Den helt fyrkantiga wienersemlan har funnits med i sortimentet i si så där fem år. Det görs också fruktossötade semlor, liksom gluten- eller laktosfria.

– Men den vanliga semlan med trekantigt lock är den stora grejen, av de 7 000 semlor vi säljer i morgon är kanske 300 av en annan sort.

Alla Nordfeldts semlor är av storlek maffig. Det finns inga mindre semlor eller mini-semlor i det fasta sortimentet.

– Det tar lika lång tid att göra små semlor. Och mini-semlor är nog närmast ett storstadsfenomen.

Under måndagen fick Nordfeldts hem 300 liter vispgrädde. En bråd natt med extrapersonal väntar.

– Vi i det första gänget börjar klockan två i natt, sedan kommer de andra klockan fyra.

Leif håller styvt på att semmelbullen ska bakas och att semlan ska göras samma dag som den säljs.

– Men degen kan vi göra idag.

I morgon öppnar konditoriet en timma tidigare på morgonen och stänger en timma senare än vanligt.

ANNONS

Även Leif Johansson äter semlor.

– Det blir nog cirka 30 semlor på en säsong.

Men det blir utan tillbehör, som till exempel varm mjölk.

– Nej, de ska ätas rakt av.

Semla - av latinets similia - 'fint mjöl'. Avsåg från början bara själva bullen. Först sent 1800-tal började bullen kombineras med grädde och mandelmassa.

Fettisdagsbulle, fastlagsbulle - andra ord för semla. Hetvägg är en semla serverad med varm mjölk.

Fastlagen - de tre dagarna innan den 40 dagar långa fastan fram till påsk: fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen. Dessa tre dagar åt man rejält inför fastan.

"Kungen som åt ihjäl sig på en semla" - Adolf Fredrik avled fettisdagen den 12 februari 1771, men hur stor betydelse den avslutande hetväggen hade är mycket omtvistat. Han dog av slaganfall. Innan han intog sin hetvägg hade han också ätit ostron, hummer, kaviar, böckling, kött med rovor och surkål. Så om matintaget med slaganfallet att göra var det nog snarare summan av kardemumman som ledde till döden.

ANNONS