Nyårsnatten är krävande för larmcentralerna. Fyra av tio samtal till 112 är inga nödsamtal.
Nyårsnatten är krävande för larmcentralerna. Fyra av tio samtal till 112 är inga nödsamtal.

Gratis surf strider mot kommunallag?

Med tillgång till gratis uppkoppling på gator och torg gör sig allt fler kommuner populära hos invånare och besökare. Men kommunerna är inne på obruten mark – det är inte säkert att fritt wifi ryms inom lagens ramar.

ANNONS
|

Senast i raden att erbjuda trådlöst nätverk är Nässjö. Sedan två veckor tillbaka går det att surfa gratis på Stortorget och längs gågatan i Nässjö. Det är ett svar på invånarnas önskemål om att kunna surfa med sina smartphones, säger Stina Granberg, planerings- och utvecklingschef i Nässjö kommun.

–Vi tror att det behövs helt enkelt för att en modern mötesplats i dag kräver det.

Det finns ingen statistik på hur många kommuner som i dag erbjuder fritt wifi. Men trenden pekar på att allt fler kommuner går i sådana tankar och därför har Sveriges kommuner och landsting (SKL) tagit fram en vägledning för dem som överväger att införa tjänsten. I nuläget är det oklart om fritt wifi ligger inom ramen för kommunala befogenheter, enligt SKL. Eftersom ingen ännu överklagat en kommuns beslut att införa wifi, så har saken inte prövats mot kommunallagen.

ANNONS

–Det är fortfarande en öppen fråga, om det här verkligen är något kommuner ska syssla med. Än så länge finns det utrymme för kommunerna att ta lite olika inriktning, utan att det är fel åt något håll, säger Jeanna Thorslund, jurist på SKL.

Trollhättans centrum fick fritt wifi i våras, genom ett samarbete mellan Trollhättans stad, Trollhättan Energi och Leissner Data/Gotanet. Genom ett sms får man fri tillgång till internet under en timma, medan kommun- och turistinformation kan nås utan inloggningskod.

– Trollhättan är en teknikstad, och vi vill ligga i framkant. Fritt wifi är förstås bra för Trollhättebor som befinner sig i centrum, men vi tänker framför allt på våra studenter och turister. Det har blivit väldigt väl mottaget, och vi har redan fått höra att vi borde ha fritt wifi i slussområdet också, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

Han tror att fritt wifi kommer att finnas i de flesta stadskärnor i framtiden, och ser det som ett naturligt inslag i den kommunala servicen och infrastrukturen.

– Sen beror det väl på hur du gör det. Vi har valt att testa det här tillsammans med ett privat företag.

Det fria, trådlösa nätverket i Trollhättan täcker större delen av centrum, från Resecentrum i norr till Spikön i väster, Högskolan Väst i öster och fallområdet i söder.

ANNONS
ANNONS