Professor. Mats Börjesson har vigt en stor del av sitt yrkesliv åt att användningen av fysisk aktivitet som medicinsk behandling ska öka.
Professor. Mats Börjesson har vigt en stor del av sitt yrkesliv åt att användningen av fysisk aktivitet som medicinsk behandling ska öka.

En medicin som inte används nog

Var och varannan patient skulle behöva fysisk aktivitet på recept. Ändå utnyttjas det inte tillräckligt. Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi tror att politikerna ofta fattat mer än sjukvårdspersonalen.

ANNONS
|

Fysisk aktivitet på recept lanserades 2001, som ett alternativ eller komplement till det vi i mer dagligt tal kallar medicin. Läkare, sjukgymnaster eller sjuksköterskor ska ordinera fysisk aktivitet precis som man ordinerar läkemedel. I Västra Götalandsregionen gick arbetet med att få fart på ordineringen bra, mycket tack vare att politikerna fattade galoppen och såg till att pengar öronmärktes.

– Fysisk aktivitet på recept blev en succé i VG-regionen. Politikerna som beställer vården såg till att beställa särskilda samordnare dit man kunde gå med sitt recept och få hjälp med sitt motionerande. Som ett apotek fast för motion i stället för piller, säger Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska Akademin och Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling.

ANNONS

Men 2005 bromsades den goda utvecklingen upp. Då skedde en stor omorganisation inom primärvården, den släpptes fri för alla aktörer. Recepten upphörde och samordnarna försvann. Sakta men säkert har man byggt upp användningen igen. Ändå tycker Mats Börjesson att det borde gå snabbare. Hans personliga teori är att sjukvårdspersonal blandar ihop förebyggande åtgärder och behandling.

– Jag vet att sjukvårdspersonal ofta tänker att de inte kan ta allt ansvar för att folk ska röra på sig. Det ska föräldrar, gympalärare och politiker göra. Men då glömmer man att det är också en behandling som bevisligen hjälper folk att bli friska.

Chan-Mei Ho jobbar som sjukgymnast på Närhälsan i Trollhättan. Hon skriver ofta ut fysisk aktivitet på recept och har en eldsjäl till kollega som peppar alla att använda sig av det mer. Reaktionerna hos patienterna är oftast positiva, men ibland kan behöva lägga ner lite tid på att förklara vinsterna med att röra på sig.

– Många har ofta förväntningar och vill ha någon annan behandling. Man söker sjukvård och vill ha ett piller, men då får man i stället jobba lite mer i samtalet och försöka förklara fördelarna med att träna, säger Chan-Mei Ho.

Den ordinerade träningen subventioneras inte utan man får stå för kostnaden själv. Däremot är det många gym som satsat på specialerbjudanden för personer som kommer med ett recept. Yvonne Alkinge på Arena Älvhögsborg i Trollhättan har tagit emot många med recept.

ANNONS

– Man börjar här och lägger upp träningen med en instruktör. Sen är det jättemånga som blir helt vanliga träningskunder.

Fakta: Fysisk aktivitet på recept

Att röra på sig är en bevisligen bra behandling mot mängder av sjukdomar och sjukdomstillstånd. Det gäller bland annat vid hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, artros och depression. All sorts träning fungerar men för att ha effekt gäller det att få upp flåset.

2015 fick cirka 1,7 procent av primärvårdens patienter i Västra Götalandsregionen ordinerat fysisk aktivitet. Det motsvarar 33 000 recept. I Stockholms Läns landsting ordinerades bortåt 100 000 recept, men där bor cirka 500 000 fler personer.

ANNONS