Cecilia Frisk, chefredaktör och ansvarig utgivare på TTELA.
Cecilia Frisk, chefredaktör och ansvarig utgivare på TTELA. Bild: Andreas Olsson

Cecilia Frisk: Varför uppmärksamma Rasmus Paludan?

Yttrandefrihet, fria val och pressfrihet hänger intimt samman och är mycket viktiga delar i vår demokrati. Delar som vi i Sverige lätt tar för givna, men som för invånarna exempelvis i Kina, Indien och nu extra aktuella Ryssland, inte alls är självklara.

ANNONS
|

Alla mina kloka och proffsiga medarbetare på TTELA, liksom jag som ansvarig utgivare, står så klart varje dag, året runt, dygnet runt upp för pressfriheten – inte bara denna dag. Men idag på pressfrihetens dag, den 3 maj, så uppmärksammas friheterna extra mycket, vilket gör mig både glad och stolt.

Yttrandefriheten har den senaste tiden varit extra aktuell här lokalt då Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs och som avser att ställa upp i årets svenska val den 11 september, ansökte om demonstrationstillstånd (eller formellt sett ”allmän sammankomst”) på Kronogården på Valborgsmässoafton. Den som följer TTELA vet att polisen avslog ansökan med argumentet att den kom in för sent. Därefter hotade Paludan att komma till Trollhättan ändå.

ANNONS

”Dyker han upp gör han det för att skapa upplopp”, sa Christer Mattson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet, tillika expert på högerextremism och nationalsocialism, förra veckan till TTELA.

”Det kan bli så att jag kommer till Trollhättan ändå. Jag får ju gå på den stora gatan ändå om jag vill”, sa Paludan till vår reporter, men valde istället att åka till Uppsala och Stockholm på första maj.

Kronogårdsborna Faiz Haj, styrelseledamot i Islamiska kulturföreningen, och Abdiqafar Ereg, medlem i somaliska islamiska kulturföreningen, menade i en nyhetsartikel i TTELA att Paludan bara är ute efter en sak:

”Hans enda budskap är hat. Han vill göra ont, skada och förstöra för alla genom att skapa upplopp och katastrof. Vi måste stå tillsammans och säga nej.”

Det var 1993 som den 3 maj utropades av FN till världsdagen för pressfrihet och dagen ska påminna oss alla om en mänsklig rättighet och frihet, som inte kan tas för given på hela jorden. Dagen ska påminna världens makthavare om ansvaret att upprätthålla yttrandefriheten.

Gällande rösterna om att om yttrandefriheten borde gälla för alla, oberoende av politisk åsikt, skrev TTELA:s ledarskribent Karl af Geijerstam så här efter demonstrationsavslaget:

” Polisen i Borås och Trollhättan har nu nekat Paludan tillstånd. Det är ingen katastrof för yttrandefriheten. Polisen måste göra en avvägning mellan Paludans rättigheter och andra intressen, som människors liv och hälsa.”

ANNONS

För oss på TTELA är det självklart att rapportera, bevaka och granska både de högerextrema åsikter, som exempelvis Paludan driver, samt de som står för helt andra åsikter.

Dygnet runt publicerar vi olika sanningar och åsikter från människor, som alla mötts av objektiva, oberoende och sakliga journalister och redaktörer med en gemensam inriktning. Nämligen, att ge en trovärdig bild av händelser här och i omvärlden – från både positiva och negativa sammanhang.

Inför höstens val är vår redaktion redan igång med bevakningar och granskningar av den lokala demokratin. Under sommaren och framför allt tidig höst kommer detta arbete att intensifieras ytterligare. Vi vill göra skillnad här – så att du som ska delta i våra fria val får ett så oberoende och sakligt underlag som möjligt till ditt viktiga beslut.

Tipsa gärna om vad du vill att vi ska bevaka eller granska!

TITTA! LÄS! LYSSNA!

Krönikan skrevs den tredje maj, på pressfrihetens dag, en vecka innan den tidigare Paludan demonstrationen.

ANNONS