Lars Helldin, sjukhuschef.
Lars Helldin, sjukhuschef.

Ansiktslyftning av akuten

Nu ska Näl få en rejäl ansiktslyftning. Regionen satsar närmare 200 miljoner kronor för att bygga om och modernisera det 25 år gamla sjukhuset.

ANNONS
|

Totalt 1 500 nya kvadratmetrar ny sjukhusmiljö kommer att stå färdiga för patienter och anställda under våren 2014 om allt går som planerat.

I en första etapp ska akuten med vårdavdelning, centraloperation med sterilcentral och radiologi/diagnostik byggas om och byggas ut. Kostnad 143,6 miljoner. Dessutom behöver sjukhusets infrastruktur piggas upp. För drygt 60 miljoner får man bättre IT, elförsörjning, larm och kyla.

Vårdöverenskommelsen från december 2011 säger att den akuta ortopedin ska flyttas till Näl senast 1 november 2013. Det innebär att mellan 2 000 och 2 500 operationer av i huvudsak höftleder och knän lämnar Uddevalla sjukhus. Kvar blir planerade operationer på dagtid.

ANNONS

– Det här betyder inte att vi nedrustar Uddevalla sjukhus, det ska också i fortsättningen vara ett stort och modernt sjukhus. I februari installerar vi en ny magnetröntgenkamera och sedan kommer också ett cancercentrum, säger sjukhuschefen Lars Helldin.

– Flytten innebär också att vi på sikt kan spara runt 12 miljoner kronor på operationer som vi i dag köper in.

I anslutning till en ny centraloperation kommer också lokaler för att förbereda patienter för operation. I dag används operationssalarna till viss del ineffektivt menar sjukhusledningen, och möjligheten till särskilda rum för förberedelser skulle frigöra tid i operationssalarna.

– Det skapar ett bättre flöde och förkortar väntetiderna, säger Bengt Ekelund, områdeschef för opererande specialiteter.

Efter ombyggnaden får akuten en helt ny layout där personalen arbetar ut ifrån ett samlat torg, det blir olika väntrum för vuxna och barn och ingång utifrån till undersökningsrum för infektionspatienter. Förändringarna ger också bättre transportvägar till diagnostik och traumaenhet.

– Akuten på Näl är byggd efter de tankegångar som rådde på 80-talet. I dag jobbar man i många fall på helt andra sätt. Bland annat arbetar vi med triage, det vill säga en sortering av inkommande patienter utifrån vårdbehov, säger Lars Helldin.

– Det blir både en ökad integritet för patienterna och en bättre arbetsmiljö. Vi kommer att ha ett betydligt modernare sjukhus inom några år.

ANNONS

Det formella beslutet om förändringarna fattas av regionstyrelsen den 14 december.

ANNONS