Melleruds inofficiella slogan – historien bakom ”hårda bud”

Uttrycket ”Hårda bud i Mellerud” är något som de flesta kan, men det är inte och har aldrig varit en officiell slogan för Melleruds kommun. Var uttrycket kommer från råder det delade meningar om.
– Det går att tolka både positivt och negativt, säger tidigare kommunchefen Ingmar Johansson.

ANNONS
|

Även om uttrycket aldrig varit en officiell slogan eller används av kommunen idag, har ”hårda bud i Mellerud” under en period prytt kommunens bilar.

Den tidigare kommunchefen Ingmar Johansson berättar att han och dåvarande kommunalrådet Robert Svensson, någon gång innan 2010, diskuterade vad som skulle stå på leasingbilarna. De landade då på det klassiska uttrycket.

Går att tolka på olika sätt

Den texten står dock inte längre bak på bilarna. Bland annat på grund av protester ifrån personal inom hemtjänsten, som inte kände att det var ett passande budskap för alla deras besök.

– Det blev ganska stor uppståndelse om det där för det kan ju vara tråkiga saker som har hänt när det kommer en kommunbil. Jag minns att Robert fick sitta i morgonsoffan på TV4 och diskuterade det, säger Ingmar Johansson.

ANNONS

Uttrycket går att tolka på olika sätt, men är också en av de saker som genomsnittssvensken kan om Mellerud enligt Ingmar Johansson. Något som man ville försöka ta vara på.

– Det brukar vara det och Melleruds pilsner som man kan. Det faller bra i munnen och det sätter Mellerud på kartan. Den som är negativ kan se det som att det är tufft att bo i Mellerud, men det kan även ses som att vi jobbar stenhårt och löser saker och ting, säger han.

Dra nytta av uttrycket

Robert Svensson berättar att han förstår varför det var många som reagerade på att uttrycket prydde bilarna, men tycker fortfarande att det ska kunna användas på ett positivt sätt.

Att han kände sig övertygad om att använda uttrycket beror till viss del på ett möte med kungafamiljen.

– Kommunalråd var inbjudna från alla Sveriges kommuner för ett jubileumsfirande. När jag presenterade mig och berättade att jag var från Mellerud fyllde både dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och drottningen i med ”hårda bud”. Jag kände att vi i Mellerud behövde kunna dra nytta av det här otroligt kända uttrycket, säger han.

Flera historier

Historien bakom uttrycket är det ingen som är helt säker på, men ”hårda bud i Mellerud” ska ha använts av fotbollsspelare i Dalsland redan på 40-talet.

ANNONS

Den vanligaste berättelsen är att ett fotbollslag från Göteborg skulle möta Melleruds IF och förväntade sig en enkel match. När de väl kom till Mellerud mötte det istället hårt motstånd, förlorade, och ska på vägen hem ha uttryck att det var ”hårda bud i Mellerud”.

Det göteborgslag som ibland pekas ut är Gais. De spelade dock inte sin första match i Mellerud förrän på 50-talet och det finns inte heller dokumenterat att de spelat i Mellerud och förlorat.

En annan vanlig historia bakom den inofficiella sloganen är att Rudolf "Rulle" Eriksson, som på 40-talet arbetade hos frisör Sten Lind, upprepat uttrycket när han gått runt och sopat. Hans vän, sångaren Anders Börje, ska senare ha gjort det känt i en intervju i Sveriges Radio.

Melleruds IF har anammat uttrycket

Med hur MIF-truppen spelar just nu skulle Thomas Clarholm, tidigare spelare och ordförande för Melleruds IF, säga att det fortfarande är hårda bud i Mellerud, men att uttrycket skulle komma från fotbollen är han osäker på.

Han berättar istället att han fått höra att det uppkommit i samband med livade fester i folkparken Klara Källa.

– Men det är ju ingen som vet säkert. MIF har iallafall verkligen tagit till sig uttrycket och det skapar en bra sammanhållning i klubben. En del tycker att uttrycket är hemskt, men för vår del är det bra, säger Thomas Clarholm.

ANNONS
ANNONS