Gammal telegrafstation till salu i Köpmannebro: ”Jätteunikt”

En telegrafstation från sekelskiftet är till salu i Köpmannebro.
Huset – som är några meter från vattnet på båda sidorna – har väckt stort intresse bland utländska spekulanter.
– En del av mig hoppas att vi inte får sålt det, säger ägaren Isak Gran.

ANNONS
|

Många drömmer om en sjötomt. I Köpmannebro kan man köpa en villa med några meter till vattnet – på två sidor om huset. Den gamla telegrafstationen från sent 1800-tal – som är inkilad mellan Vänern och Dalslands kanal – är nämligen till salu.

– Det är ett jätteunikt objekt som passar en bred målgrupp. De som vill stadga sig och varva ner, kanske njuta av pensionen eller kanske något utländskt par, säger mäklaren Jesper Hedefur.

Utgångspriset ligger på 3 795 000 kronor. Villan taxeras som fritidshus, men de tidigare ägarna har bott där året runt.

Sökte till Husdrömmar

Isak Gran och Shamon Tainer köpte huset av Isaks pappa år 2022. Han blev då tredje generationens ägare av huset inom familjen.

ANNONS

– Vi var jämt här på somrarna när jag var liten. Min familj har alltid haft en stor kärlek till Köpmannebro. Min moster hade huset intill, säger Isak Gran.

Paret tillbringade stora delar av 2022 och 2023 med att renovera huset, vilket innebar mycket pendling. De bor och jobbar nämligen i Stockholm. Nu hoppas de hitta en köpare som kan tänka sig att föra arvet vidare.

– I en drömvärld är det någon som vill bo här på heltid och som vill bevara husets karaktär. Kanske ett byggnadsvårdspar som har tid och resurser att ta hand om huset på ett sätt som inte vi har, säger Isak Gran.

Central under andra världskriget

De har också försökt lära sig om telegrafstationens historia under dessa år. De vet inte riktigt när det restes, men genom att leta i arkiv har de hittat gamla kartbilder som visar att det i alla fall stod ett hus där under sent 1800-tal.

Man vet att underrättelsetjänsten var aktiv i Köpmannebro under andra världskriget den och att den norska exilregeringen var där på möten flera gånger. Telegrafstationen ska ha haft en viktig roll under den här tiden.

Precis intill huset finns ett valv som går under vägen. Isak Berg vet inte riktigt hur det användes men berättar att vägen är mycket gammal. Den utnyttjades förmodligen av pilgrimer redan på medeltiden. Man tror att valvet har använts till att frakta varor mellan kanalen och Vänern.

ANNONS

– Vi sökte faktiskt till ”Husdrömmar” på SVT för att få reda på mer om historian. Tyvärr kom vi inte med där. Vi kom med i ”Vem bor här”, men valde att inte medverka, säger Shamon Tainer.

Under 2013 byggdes hela övervåningen om, på grund av en brand år 2006. Det är än i dag lite oklart varför branden startade. Isak och Shamon har hört många teser. Oavsett byggdes övervåningen upp på ett sådant sätt att man bevarade den gamla stilen.

– Det var de noggranna med. Samtidigt lyckades de få en till en rymd som är ovanlig i gamla hus, säger Shamon Tainer.

Många utländska spekulanter

Även ett av grannhusen är till salu. Där har säljarna fått sänka utgångspriset från 3 500 000 kronor till 2 950 000 kronor. Men mäklaren Johan Hedefur tror inte att de behöver sänka priset på telegrafstationen.

– Intresset har varit starkt. Problemet är att det kommer spekulanter från alla världens hörn, så det blir nog ingen snabb försäljning. Men det beror ju på köparen.

För Isak Gran ligger övervåningen extra varmt om hjärtat.

– Det känns nästan som att stå i en båt när man är där. Det är vatten överallt. Och när ljuset speglar sig i vattnet och in i huset blir det magiskt, säger Isak Gran.

ANNONS

På nedervåningen pryds en stor vägg av gamla timmerstockar som påminner om husets historia, vilket även de spröjsade fönstren på den södra kortsidan gör. Shamon Tainers favoritplats är just vid dessa fönster, där matplatsen är.

– Det blir speciellt om man har en middag där, särskilt när man har vänner över. Det är en samlingspunkt, säger han.

Hur känns det att så småningom lämna över huset till någon annan?

– Det är väldigt blandat. En del av mig hoppas att vi inte får sålt det. Men tiden har saknats för oss, så vi vill kolla intresset. Vi har inte bråttom, det är viktigt för oss att hitta rätt köpare, säger Isak Gran.

Om telegrafstationen

Typ: Fritidshus

Boarea: 140 kvadratmeter

Biarea: 0 kvadratmeter

Tomtarea: 1222 kvadratmeter

Antal rum: 5, varav 3 sovrum

Antal våningar: 2 plan och källare

Utgångspris: 3 795 000 kronor.

LÄS MER:140 kvadratmeter stort hus i Köpmannebro sålt till nya ägare

LÄS MER:Lyxvilla i Dals Rostock till salu: ”Spektakulärt”

LÄS MER:Madeleine och Stephanie från USA trivdes i Mellerud

ANNONS