Akvedukten i Håverud är ett populärt turistmål.
Akvedukten i Håverud är ett populärt turistmål.

En miljon till akvedukt

Akvedukten i Håverud får bidrag från länsstyrelsen. Pengarna ska gå till akuta renoveringar, bland annat tätningsarbeten. – Det är ett direkt nödvändigt tillskott, säger Benny Ruus, vd på Dalslands kanal.

ANNONS
|

I år delade Riksantikvarieämbetet ut 253 miljoner till kulturmiljövård runt om i Sverige. Av de miljonerna fick Länsstyrelsen i Västra Götalands län 20,6 miljoner kronor. De har i sin tur delat ut 1,1 miljoner kronor till akvedukten i Håverud.

– Det är ett välbehövligt och direkt nödvändigt tillskott, säger Benny Ruus.

Akvedukten i Håverud, som blev byggnadsminne 2013, är i behov av underhåll och pengarna från länsstyrelsen kommer täcka en del av kostnaderna.

– Vi gör omfattande översyn som för med sig att vi måste lyfta hela akvedukten med domkraft. Vi ska svepblästra och ytbehandla akvedukten, säger Benny Ruus.

Akvedukten byggdes av Nils Ericson och stod klar 1868 och eftersom den numera är ett byggnadsminne måste renovering och reparationer göras på gammalt vis.

ANNONS

Arbete är beräknat att kosta flera miljoner och ska påbörjas under hösten, allra senast första oktober i år.

– Det är tänkt att arbetet ska sträcka sig över ett par månader och vara färdigt före årsskiftet. Just nu håller vi på och förbereder upphandling, säger Benny Ruus.

Förutom akvedukten har bland annat Hantverkslaboratoriet fått 1 250 000 kronor för ett projekt som handlar om utvecklande av skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar samt för sina kunskapsuppbyggande insatser vid Södra Råda gamla kyrkplats i Gullspång.

ANNONS