Katten på bilden har inget med artikeln att göra.
Katten på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Filippa Colstrup

Vanvårdade katter omhändertogs omedelbart

Avmagrade och svaga katter med dåligt allmäntillstånd. Det fann Länsstyrelsen hos en kattägare i Lilla Edets kommun. Katterna omhändertogs omedelbart vid kontrolltillfället.

ANNONS
|

Det var vid en uppföljande kontroll i början av maj som Länsstyrelsen tog beslutet att omhänderta två katter på grund av dålig djurhållning i Lilla Edets kommun. Myndigheten hade uppmanat ägaren att låta en veterinär undersöka katten, alternativt avliva den samt uppvisa dokumentation på det.

Men det visade sig att veterinärbesöket inte genomförts. Katten var fortsatt i mycket dåligt skick. Den beskrivs i Länsstyrelsens handlingar som allmänpåverkad med matt päls, kladdigt öga och kraftigt avmagrad.

Ägaren förklarade att hen vid tiden för kontrollen skulle resa bort med jobbet över helgen och att en familjemedlem skulle se till katten under tiden.

ANNONS

Dagen efter gjordes ännu ett besök hos kattägaren för att se om katten fanns kvar i fastigheten. Det var den. Då upptäcktes ytterligare en katt i dåligt skick. Även den beskrivs i termer av dåligt allmäntillstånd samt att den hade svårt att röra sig, tandköttet var i dåligt skick.

Katterna bedömdes vara så illa skötta att även om ägaren skulle vilja överklaga beslutet så var det nödvändigt att omhänderta dem omedelbart av djurskyddsskäl. Skälen är bland annat att katternas allmäntillstånd är utsiktslös om de är kvar i ägarens omvårdnad och för att förhindra deras lidande.

Länsstyrelsen ska senare meddela ägaren om katterna ska säljas, avlivas eller överlåtas till någon annan.

ANNONS