Utdraget läkarbesök på vårdcentralen

Ett läkarbesök i Lilla Edet kan bli en långdragen historia. Efter att en sköterska bedömt patientens tillstånd på morgonen kan man nämligen få träffa läkaren betydligt senare på dagen.

ANNONS
|

I telefonsamtal och insändare har TTELA uppmärksammats på vad vissa har uppfattat som en opraktisk ordning på vårdcentralen i Lilla Edet. Under drop in-mottagningen på morgonen tas patienterna först emot av en sjuksköterska. Vissa bedöms då inte behöva träffa läkare. Andra får en läkartid samma dag – men den kan ligga sent på eftermiddagen. Det kan alltså innebära att patienten antingen får åka hem några timmar eller fördriva dem i centrala Lilla Edet.

– Det är hopplöst för oss som inte bor i centrum, säger en kvinna som vill vara anonym.

Vårdcentralens verksamhetschef Annika Gustafson konfirmerar att det kan bli ett glapp mellan bedömningen och läkartiden.

ANNONS

– En dag som väldigt många kommer kan man få en tid lite senare på dagen. Vi tar hänsyn till var personen bor men vi kan inte tillfredsställa alla till hundra procent.

Enligt Annika Gustafson finns det dock möjlighet att sköterskan kan göra den initiala bedömningen på telefon.

Kvinnan som pratat med TTELA tycker också att det är för få läkare på vårdcentralen.

– På grund av semestern är det tre doktorer som arbetar under sommaren. Normalt har vi fyra fasta och två under utbildning, säger Annika Gustafson.

För att minska belastningen prioriterar vårdcentralen akuta besök sommartid och undviker att lägga till exempel rutinkontroller då.

ANNONS