Den röda triangeln på bilens baksida är en tydlig signal till andra bilister att ta det lugnt och att bilen framför går långsamt, 30 km/h för Epa- och A-traktorer, alternativt 45 km/h för mopedbilar.
Den röda triangeln på bilens baksida är en tydlig signal till andra bilister att ta det lugnt och att bilen framför går långsamt, 30 km/h för Epa- och A-traktorer, alternativt 45 km/h för mopedbilar. Bild: Robin Aron

Stor EPA-träff i centrum

Under påsklovet blir det en stor träff med EPA-traktorer i centrala Lilla Edet. Träffen är en del av arbetet att skapa en trafiksäker EPA-kultur i kommunen.

ANNONS
|

Det är på torsdag, 13 april, som påsklovslediga ungdomar strålar samman på en parkering i centrum för en träff med sina A-traktorer, eller EPA-traktorer som de också kallas.

– Vi samverkar med fritidsgården Kosmos om detta. Ungdomarna träffas där först och åker sedan till en biltvätt på Götaslätten. Därefter kör de kortege genom Lilla Edet och parkerar utanför Kulturhuset Eden, säger föreningsutvecklare Fredrik Hermansson.

Träffen görs för att skapa en dialog mellan ungdomarna, kommunen och polisen i syfte att skapa en trafiksäker EPA-kultur, som är en av punkterna i kommunens medborgarlöfte.

EPA-kulturen får lite extra uppmärksamhet på torsdag när påsklovslediga ungdomar visar upp sina fordon utanför biblioteket.
EPA-kulturen får lite extra uppmärksamhet på torsdag när påsklovslediga ungdomar visar upp sina fordon utanför biblioteket. Bild: Stefan Bennhage

– Jag tror att det är viktigt att få igång dialogen och att det inte bara klagas på ungdomarna och deras bilar. Vi hoppas att det ska komma så många som möjligt och att det blir en kul händelse, fortsätter Hermansson.

ANNONS

Det blir prisutdelning för årets bil och för bästa ljud. På plats finns också kommunens ungdomscoacher, ungdomssamverkansgruppen, Mini-Maria, föreningsutvecklare och polisen tillgänglig för samtal och frågor.

På plats kommer även VW airheads att finnas för att visa upp ett antal Volkswagen-bilar.

Ytterligare ett steg i projektet är att Kulturhuset Eden har beviljats ett bidrag på 25 000 kronor till ett filmprojekt om EPA-kultur. Ungdomarna kommer själva att vara delaktiga i att både skapa och medverka i filmen.

A-traktor eller EPA-traktor

1940 möjliggjordes att bygga om bilar till motorredskap, 1952 kom registreringsplikt på traktorerna. Namnet EPA kommer från det dåtida lågprisvaruhuset med samma namn. EPA:n skulle vara ett billigt alternativ till traktorn. Men varefter traktorerna blev modernare så slogs den billiga hembyggda traktorn mer och mer ut.

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Förkortningen "A" står för traktor klass A, (klass B är jordbrukstraktor), som numera får köras från 15 års ålder med AM-körkort.

ANNONS