Många hoppas att få en baddare på kroken i dag. Årets rekord hittills ligger på 13,2 kilo.
Många hoppas att få en baddare på kroken i dag. Årets rekord hittills ligger på 13,2 kilo.

Lax både på kroken och på smörgåsen

Ännu en gång är det dags för Laxens dag i Lilla Edet. Sportfiskeklubbens ordförande tror på en fin dag vid älven.

ANNONS
|

I dag är det dags igen för alla laxar att kolla en gång extra på vad de glufsar i sig. Klockan elva samlas näm­ligen traditionsenligt ett stort antal fiskare med förhoppningar om att landa den där jättelaxen.

SFK Laxens ordförande tror att årets upplaga av Laxens dag har alla förutsättningar att bli lyckad. – Det ser bra ut. Senast jag kollade vädret skulle det bli bra, säger Philippe van Assche.

”I alla väder” Det vill säga, regnmolnen kommer troligen att hålla sig ifrån Lilla Edet. Laxen själv skulle dock inte bekymra sig för eventuell nederbörd. – Fisket funkar nog i alla väder om det inte är för varmt som det var ett tag. När vattentemperaturen steg var det trögt. Då blir laxen slö och apatisk och nappar inte.

ANNONS

Nu har vattentemperaturen sjunkit till ungefär 15 grader och det finns mängder av lax i älven. Philippe har själv sett hoppande laxar nyligen. – Fast det är skillnad på att det finns mycket lax och att få upp mycket lax. Men några tror jag nog att det kommer upp.

Lever farligt Det är inte bara laxen som får passa sig denna dag. Även mindre firrar lever farligt, i metartävlingen för barn upp till 13 år. Det blir även pilkastning och lottförsäljning, samt ett speciellt bollotteri där ett antal numrerade bollar släpps i älven på en gång. Sedan ser man vilken man först får upp en bit nerströms.

– Och som vanligt har vi servering med grillad lax och mackor med lax som vi gravat själva, säger Philippe van Assche. SFK Laxens recept inkluderar förutom själva fisken socker och salt i lika delar, nykrossad vitpeppar och dill.

Årets rekordlax hittills är på 13,2 kilo och togs av Mikael Andersen. Slår någon det i dag?

ANNONS