För att få fler händer till vården vill S- och V-politiker i Trollhättan införa arbetstidsförkortning för anställda inom kommunens vård- och omsorgssektor.
För att få fler händer till vården vill S- och V-politiker i Trollhättan införa arbetstidsförkortning för anställda inom kommunens vård- och omsorgssektor. Bild: Andreas Olsson

Förslaget: Jobba deltid – få betalt för heltid

Höga sjukskrivningstal, stor personalomsättning och svårigheter att rekrytera nya medarbetare till vård- och omsorgsverksamheter – den verkligheten brottas Trollhättans kommun med, enligt flera politiker. Nu finns ett förslag för att försöka råda bot på problemen. ”Vi vill testa arbetstidsförkortning”, säger Mussa Selim (S).

ANNONS
|

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Mussa Selim (S) och Torvald Asplund (V) att omsorgsförvaltningen ska få i uppdrag att undersöka vilka verksamheter som skulle kunna testa arbetstidsförkortning i projektform.

– Det personal i omsorgerna – såväl i Trollhättan som i riket i övrigt – efterfrågar är en bättre balans mellan arbete och återhämtning, uppger motionärerna.

De nämner långa arbetsdagar, ett fysiskt tungt jobb och arbete under stress som anledningar till att många anställda blir sjukskrivna eller känner sig tvingade att söka jobb i andra branscher.

– Vi märker också att det är svårt att rekrytera nya medarbetare. Det är förödande, för vi måste få fler händer till vården, säger Mussa Selim.

ANNONS

Flera kommuner har infört förkortad arbetstid

Duon ger exempel på kommuner som infört förkortad arbetstid med gott resultat, däribland Mörbylånga på södra Öland och Skövde. I Mörbylånga kommun, som styrs av S, V och C, arbetar nu undersköterskorna i hemtjänstgrupperna 85 procent men behåller heltidslön.

Arbetssättet har, enligt kommunen, gjort att fler söker sig till hemtjänsten. Därför ska projektet utökas att gälla fler anställda inom vård- och omsorg, bland annat i Borgholm.

I Skövde kommun, där det politiska styret består av M, S och KD, har ett projekt sjösatts som innebär tre till fyra timmars arbetstidsförkortning för vård- och omsorgspersonal på utvalda enheter. Projektet, som beviljats statsbidrag av den tidigare regeringen, har syftet att skapa mer tid för återhämtning.

– Anställda inom vården måste kunna få ihop jobbet med familjeliv och fritidsintressen. Hinna landa och ladda ny energi mellan arbetspassen. Du ska inte bli sjuk av jobbet. Arbetstidsförkortning är ett sätt att öka attraktionskraften för vårdyrken överlag, tror vi. Men det får inte ske på bekostnad av lönen, säger Mussa Selim som förespråkar Ölands-konceptet:

– Jobba 85 procent, få betalt för 100 procent.

”En vinst i sig att få ner sjuktalen”

I Trollhättan ser motionärerna gärna att arbetstidsförkortningen testas av anställda inom hemtjänst, LSS-verksamhet och på äldreboenden. Och att projekttiden löper på minst två år.

ANNONS

Har ni räknat på vad ett införande av arbetstidsförkortning skulle kosta?

– Nej inte specifikt, men får vi ner sjuktalen i kommunen så är det i sig en ekonomisk vinst, säger Mussa Selim.

ANNONS