Therese McDonald: Dottern ska flytta hemifrån – men först rånar hon oss

Jo, jag är stolt över att min dotter ska plugga juridik i Uppsala. Men det blir tomt hemma, på mer än ett sätt.

ANNONS
|

Dottern ska flytta ut och lämna stan för att studera på Uppsala universitet och juristprogrammet. Jag kan knappt tro att det är sant att hennes dröm nu blir verklighet efter många år av hårt slit och oändligt många timmar bland böckerna, både dag och kväll. Hon var bara tolv år när hon första gången deklarerade: ”Jag ska plugga i Uppsala och jag ska bli jurist”.

Nu är hon snart nitton år och drömmen är på väg att bli verklighet tack vare hennes eget slit. Beslutsam och målmedveten – ja, jag är oerhört stolt. Hoppas det är okej?

Gamla, illaluktande böcker

Det är dock inte bara hon som har gjort uppoffringar för att nå hit. Jag vet inte hur många semestrar vi tillbringat på bibliotek och hur många gamla, illaluktande böcker hon släpat hem. För några år sedan var vi på Gotland för en vecka – solen sken och vi hade planerat att äta glass, besöka sevärdheter och njuta av god mat – helt enkelt utforska Visby och omnejd. Men nej, i stället tillbringade vi två dagar i ett antikvariat, letandes efter böcker som inte bara luktade unket utan knappt höll ihop. Dottern köpte en hög med böcker som jag fick trycka in i bagaget. Vi fick duscha av oss allt damm och ångrade bittert att vi inte hade tagit med en inhalator.

ANNONS

Fast på Naturhistoriska museet

Några år innan dess var vi i Stockholm på semester, men i stället för att ta del av allt vad Stockholm har att erbjuda satt vi timme in och timme ut på Naturhistoriska museet, och en rad andra konstutställningar. I efterhand inser jag varför vi alltid varit den blekaste familjen i kvarteret. Ännu en gång strålade dottern av lycka medan jag knappt höll mig vaken när vi tittade på ytterligare en tand från en mammut.

"Mamma, kan jag ta med mig några saker hemifrån till min lägenhet i Uppsala?"

"Självklart kan du det."

Nästa gång bör vi tänka oss för innan vi svarar så snabbt, vår tolkning av hennes frågande stämmer sällan överens med hennes. Vi tänkte på porslin och andra praktiska saker som vi rensat ut. Hennes tanke var mer åt andra hållet. Plötsligt fylldes vaser, skålar, köksgeråd, mikron, böcker och kastruller upp med gula post-it-lappar med texten ”Daisy/Uppsala” på. Hon menade exakt vad som helst i huset. Vi menade absolut inte det. Vem tror ni vann?

”Utbildning är gratis”

"Du ska vara glad mamma att utbildning faktiskt är gratis i Sverige."

Hon ser att vi är på väg att protestera när prydnadskuddarna är på väg ut genom dörren.

”Vad menar du?”

ANNONS

"Jo, detta är egentligen ett litet pris att betala för min studietid", säger hon glatt medan morteln är på väg ner i en flyttkartong.

"Du vet, college kostar flera hundratusen per termin utomlands!"

”Vad tror du ny inredning till ett hus kostar?”

Som sagt, alla gör vi uppoffringar.

LÄS MER:30 år sedan jag tog studenten – idag är jag studentmamma

LÄS MER:”Vad hade hänt om vår katt pucklat på Trollhättans nationalklenod?”

ANNONS