Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR.
Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR. Bild: Sanna Tedeborg

Därför slutar vårdcentralen att ringa från dolt nummer

Från och med förra veckan ringer inte längre hälso- och sjukvården från dolt nummer. Det innefattar bland andra vårdcentraler och hälso- och akutmottagningar. Men du kommer ändå inte att kunna ringa upp om du missar samtalet.

ANNONS
|

I en tid där många avstår från att svara när okända nummer, ringer fattades beslut i somras om att vårdsamtal inte längre ska ringas med dolt nummer.

Detta efter en motion från Sverigedemokraterna.

Nu har beslutet blivit verklighet.

Från och med förra veckan ringer hälso- och sjukvården från ett växelnummer: 010-166 42 00 eller 010-331 22 90 i stället för dolt nummer.

– Det finns människor som inte vill svara på dolda nummer och dolda nummer gör det svårare att veta vem som är i andra änden av telefonsamtalet. Nu blir vi tydligare gentemot invånarna och räknar med att vi kan spara tid för både patienten och vårdens verksamheter, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, till VGR Fokus.

ANNONS

Men som mottagare av samtalet kommer du fortsatt inte kunna ringa upp. Detta då vårdpersonal har begränsad möjlighet att hantera samtal.

Ringer man tillbaka till växelnumret möts man av ett röstmeddelande som meddelar att det är en av Västra Götalandsregionens verksamheter som har ringt, men att man inte kan bli framkopplad på det numret.

Däremot blir patienten uppringd vid ett senare tillfälle.

Förhoppningen: Minska uteblivna besök

Förhoppningen med att sluta använda dolt nummer är att antalet uteblivna besök i vården ska minska, att fler svarar när man vet att det är vården som ringer.

Uteblivna besök kostar stora summor för regionen, och sedan 2017 uppskattas den summan till omkring en halv miljard årligen.

ANNONS