Gunilla och Kenneth Hallgren är pensionärer och har sin husvagn stående på Stenrösets camping året om. De kan bekräfta att campingen delas med fler och fler.
Gunilla och Kenneth Hallgren är pensionärer och har sin husvagn stående på Stenrösets camping året om. De kan bekräfta att campingen delas med fler och fler.

Campingarna går mot rekordår

Campingarna är fullbelagda och det spås ytterligare en rekordsommar landet över. Likadant låter det i våra trakter där gruppen unga barnfamiljer blir allt större.

ANNONS
|
Västra Götaland är länet som förra året hade överlägset mest bokade gästnätter på sina campingar. De var 3 047 221 stycken. Sommaren är inte över, så än är inte säsongen summerad, men årets siffror ser inte ut att bli sämre. I regionen campas det mest i Bohuslän, men även i Trollhättan, Vänersborg och Mellerud berättar campingägarna om hur beläggningen ökar.
På Vita Sanders camping i Mellerud ser det ut att bli en ökning på 10 -15 procent från förra året, med bortåt 15 helt fullbelagda nätter. Likadant låter det på Ursands camping utanför Vänersborg och på Stenrösets camping utanför Trollhättan. Båda campingarna har ökat varje år och har också satsat och byggt ut, med fler platser och swimmingpooler.
– Jag tror många fattar vilket bra sätt att semestra det är att campa. Familjer numera har ofta väldigt många barn, det blir så med nya familjekonstellationer och då kan camping vara ett billigt alternativ, säger Malin Larm, på Stenrösets camping.
Unga barnfamiljer är enligt Daniel Aronsson på Ursands camping en grupp som ökar bland campingbesökarna. Där har varit helt fullbelagt de senaste fem veckorna.
– Väldigt många kommer i gäng om tre, fyra husvagnar, åker hit och bor tillsammans och gör det mesta av sommaren.
Campingveteraner minns tält
Att det satsas på barnfamiljerna är något Anita och Erik Torstensson från Falköping känner av. De är veteraner på Ursands camping och kom dit första gången 1964.
– Jag fattar att det satsas på barnfamiljerna och hade det varit så illa hade vi ju åkt någon annanstans, men visst kommer pensionärerna lite i skymundan, säger Anita Torstensson.
Förr fanns bara tält på campingen och Anita Torstensson minns den första husvagnen. Då tyckte man de var märkvärdiga människor som hade husvagn.
Längst in, vid den nya poolen på Stenrösets camping har Gunilla och Kenneth Hallgren från Lilla Edet sin husvagnsplats. De campade här första gången för sex år sedan och i september förra året ställde de husvagnen permanent. Sedan dess är de på campingen titt som tätt och har till och med en liten katt som strövar omkring på området.
– Sen vi blev pensionärer har vi varit mer här än hemma. Vi har dottern i husvagnen intill nu i sommar. Man kan inte hitta ett bättre ställe att vara på, säger Gunilla Hallgren.
Att beläggningen har ökat har de absolut märkt.
– Vi som är här nere känner varandra och har varit här flera år i rad, men längre upp, närmare vägen är massor av nya.
Fakta: Camping i Sverige
  • Förra året var antalet gästnätter på campingplatser i Sverige 15 miljoner vilket är en ökning med 1,5 miljoner gästnätter sedan 2012.
  • Västra Götaland är det län som har flest antal gästnätter följt av Halland och Kalmar/Öland.
  • Norrmän är det största gruppen av utländska campingbesökare, följda av tyskar, holländare och danskar.
  • ANNONS