Byggstart stoppades – nu flyttas Fågelbärsstigen i Trollhättan

I elfte timmen stoppade Trollhättans blågröna styre om- och tillbyggnaden av det kritiserade korttidsboendet Fågelbärsstigen. Nu flyttas istället LSS-verksamheten till en fastighet i ett av kommunens nyare villaområden.

ANNONS
|

TTELA har tidigare rapporterat om ett antal incidenter vid det kommunala korttidsboendet Fågelbärsstigen i Trollhättan, bland annat om tonåringen Jimmy som hittades naken och chockad på Lextorp efter att ha rymt från boendet. Och om den något yngre Dua som var på väg ut på motorvägen när föräldrarna skulle hämta hem henne.

De händelserna är två av flera som fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att i maj månad i fjol besluta att delvis förbjuda fortsatt verksamhet på korttidsboendet.

Ivo:s beslut om stängning fattades samma dag som kommunstyrelsen i Trollhättan beslöt att godkänna lokalplaneringen av en om- och tillbyggnad av Fågelbärsstigens lokaler. En halv miljon kronor beviljades för projektering och upphandling. Upprustningsbeslutet var dock inte enigt. Partierna M och C föreslog i stället en snabbutredning av ett nytt boende på Alingsåker.

ANNONS

Blåste av byggprojektet

Under 2022 års sista kommunfullmäktigemöte var planen att trycka på knappen för byggstart av Fågelbärsstigen, en renovering beräknad till omkring 20 miljoner kronor.

I stället blev det tvärstopp. Trollhättans blågröna styre – med stöd av SD – blåste då av hela projektet. Och byggstarten som var planerad till månaden därpå ställdes in.

– Vi har inte råd att fortsätta med panikåtgärder. Det kostar nästan lika mycket pengar att renovera som att bygga nytt, uttryckte Peter Eriksson (M).

Efter ombyggnadsstoppet fick omsorgsförvaltningen i uppdrag att undersöka utbudet av lokaler lämpliga för korttidsboende.

En privatägd fastighet är nu aktuell för verksamheten. Byggnaden, som tidigare ska ha fungerat som ungdomshem, ligger på Astrakanvägen i villaområdet Hälltorp.

Politikerna oeniga om flytten

Omsorgsnämnden var inte enig i sitt beslut om nytt korttidsboende. Partierna S och V efterlyste en detaljerad information angående ekonomi och investeringskostnader för flytten och yrkade därför på en återremiss av ärendet. Partierna reserverade sig mot nämndens beslut, till förmån för sitt eget förslag.

Enligt omsorgsnämnden beräknas inflyttning i nya byggnaden ske innan årets slut. Fram till dess blir delar av Fågelbärsstigens verksamhet för barn kvar i nuvarande ersättningslokaler på Slättbergsvägen.

LÄS MER:Byggstart stoppas – renovering av korttidsboende läggs på is

LÄS MER:Ivo gör orosanmälan om sju barn på hotat korttidsboende

LÄS MER:Korttidsboende för barn tvingas stänga

LÄS MER:Ivo:s kritik mot kommunen: ”Direkt fara för barnens liv”

LÄS MER:Fler föräldrar vittnar om missförhållanden på korttidsboendet

LÄS MER:Deras son försvann från korttidsboendet – hittades naken och skärrad

LÄS MER:Omsorgschefen: ”Tappat fokus – brustit i uppsikt”

ANNONS