Alla vargar på Borås djurpark har avlivats

Alla fem vargar på Borås djurpark har avlivats. Djurparken meddelar att det var djurens hälsa som låg till grund för beslutet.
– Vi avlivade alla vargar i går, de har varit stressade och gick inte att flytta, säger Johan Jönsson, zoolog.

ANNONS
|

Borås djurpark har följt Nordens arks linje att avliva sina vargar. Parken har tidigare haft fem vargar, men på grund av att flocken periodvis mått dåligt har djuren nu avlivats, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

– Det är ett tufft beslut att ta eftersom vi har jobbat med djuren under flera års tid. Det påverkar såklart oss som arbetar här, säger Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark.

Vargarna sköts ihjäl under tisdagen. Bakgrunden till beslutet var vargarnas hälsa, berättar Johan Jönsson.

– De har varit stressade och gick inte att flytta, och väldigt skygga.

ANNONS

Parken kommer inte ta in nya vargar och det är ännu inte beslutat vad som ska flytta in i varghägnet som nu står tomt.

– Vi kommer inte att starta upp en ny vargflock i närtid. Vi ser att vi haft en tuff situation med våra vargar och behöver landa i det och inte för snabbt starta upp på nytt. Däremot stänger vi inte dörren för varg i parken på sikt, säger Johan Jönsson.

Även Nordens ark avlivades sina vargar

För knappt två månader sedan avlivades Nordens arks två sista vargar. Det var en äldre och en yngre varg, som dessutom var far och son. Parken hade då haft vargar i nästan 30 år. Nu har alltså Borås djurpark följt samma spår.

Det fanns flera faktorer som ledde till att vargarna på Nordens ark avlivades. Den äldre vargen var gammal och mådde dåligt. Den yngre vargen mådde däremot bra, men blev ensam när den andra vargen skulle avlivas.

– Med sonen försökte vi hitta en annan djurpark till, men hittade ingen och man får inte ha en ensam varg då det är djurplågeri, så vi tog bort honom nu också, sa Mats Höggren, vd på Nordens Ark, till GP i förra veckan.

Vargstammen ska minska

Förutom det så spelade ett politiskt beslut att minska lägstanivån för den svenska vargstammen från 300 till 170 individer roll i Nordens arks beslut. Enligt Mats Höggren tyder beslutet på att vargbeståndet inte är hotat, vilket i sin tur leder till att Nordens arks bevarandeprogram inte är nödvändigt längre.

ANNONS

– Det finns inga förutsättningar på sikt att hålla varg på Nordens ark, säger han.

Beslutet att avliva vargarna backas inte av Olof Liberg, vargforskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Jag tycker det låter extremt konstigt. Om det blir färre vargar i det vilda borde ju djurparken göra precis tvärtom, för då blir ju vargarna mer unika.

LÄS MER:Vargarna på Nordens Ark har avlivats

ANNONS