Två amerikanska advokater inkluderade påhittade fall när de skickade in en stämningsansökan. Nu uppger de att de blivit grundlurade av tjänsten.
Två amerikanska advokater inkluderade påhittade fall när de skickade in en stämningsansökan. Nu uppger de att de blivit grundlurade av tjänsten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Advokater använde ChatGPT – skapade påhittade fall

Två amerikanska advokater användes sig av AI när de stämde ett flygbolag. Något som gjorde domaren rasande då tjänsten hittade på flera fiktiva fall – som advokaterna använde sig av.

ANNONS
|

Två amerikanska advokater hävdade under torsdagen att de blivit grundlurade av den AI-baserade tjänsten ChatGPT. Advokaterna använde sig av tjänsten när de gjorde research till ett fall där de skulle stämma ett flygbolag. Problemet var bara att AI:n hittade på och inkluderade flera fiktiva fall, rapporterar AP.

I godan tro lämnade advokaterna in stämningsansökan till den federala domstolen på Manhattan i New York. En av de fiktiva berättelserna var helt osammanhängande och beskrevs inledningsvis som ett felaktigt kvinnligt dödsfall för att sedan förvandlas till en man som missade sitt flyg och tvingades betala extra.

”Kan vi enas om att detta är juridisk rappakalja?” frågade domaren som sedan fortsatte att läsa upp fler banala fall.

ANNONS

Ber om ursäkt

Förutom fiktiva personer skapade AI:n även fiktiva flygbolag. Den ena advokaten förstod inte att tjänsten kunde skapa påhittade scenarion utan trodde att ChatGPT hämtade data från källor som han inte hade tillgång till. Den andra advokaten som också kan råka ut för repressalier säger till domaren att han litade på sin kollega.

– Jag skulle vilja be så oerhört mycket om ursäkt, sa advokaten som använt ChatGPT och la till att han känner sig skamsen, förnedrad och extremt ångerfull.

En advokat för firman som de båda advokaterna företräder förklarade för domaren att mannen inte hade någon aning om vilken teknik han använt sig av.

– Han trodde det var en standard sökmotor.

Kan bli straffade

De båda advokaterna kan nu bli straffade för sitt agerande men då det är första gången ett sådant fall uppstår finns ingen rättspraxis. Domaren har dock meddelat att han kommer besluta om sanktioner vid ett senare tillfälle.

ANNONS