Nu ska Konsthallen kläs i lycka

En explosion av färger, flygande fjärilar och lummiga landskap. Lördagens premiär av Öppen Salong på Konsthallen bjöd på många motiv på tavelduken: det här är lycka.

ANNONS
|

Det kan tolkas på oändliga sätt, och på Konsthallen i Trollhättan börjar nu väggarna prydas med exempel på vad det kan innebära. Lycka. Den abstrakta känslan som är tema på årets Öppen Salong lockade många kreativa själar under premiärdagen i lördags. Även om det bara var en föraning av utställningen, som växer samtidigt som den pågår. Fram till den sista dagen den 10 september kan vem som helst lämna in sitt alster. – Det finns de som lämnar in sista dagen, men den första dagen brukar vara väldigt populär att komma på. Förra året fick vi in omkring 200 bidrag totalt, sa Peter Hagsér, verksamhetsansvarig Konsthallen, på plats vid entrén för att välkomna utställarna.

ANNONS

En efter en kom de till receptionen och registrerade sig, och ett tjugotal verk var på plats i lokalerna en kvart efter att portarna öppnats klockan 11. Var bidragen slutligen ska placeras bestämmer Konsthallens personal, och så länge fick titlarna stå längs väggarna i väntan på sin rätta plats. En och annan videoinstallation fanns med, men annars var tavlor i klar majoritet.Blommor, fjärilar och landskap var några av motiven som syntes.

Men det fanns också de som gick åt det mer abstrakta hållet. Ett spektrum av gult, grönt, turkost, brunt och blått på en klarröd bakgrund på tavelduken är lycka för Esper Harck. – Färgerna är hämtade från naturen, det är min främsta lärare. Lycka innebär harmoni med färger och jag mår bra när jag målar med frihet, sa han, där han gick omkring i lokalerna med tavlan under armen i sällskap av sin fru och dotter. Det är första gången som Esper Harck ställer ut på Öppen Salong, och även första gången i Sverige. Men han är långt ifrån en novis. I hemlandet Syrien är han en erkänd konstnär, med över tjugo år inom branschen. – Jag hade ett galleri i Salamieh, staden där vi bodde, och jag arbetade som konstlärare vid universitetet. Men jag är glad över att vara i Sverige nu, det är frihet. Därför målar jag glada färger.

ANNONS
ANNONS