Jörgen fyller basbehoven

Han fick jobbet många bara kan drömma om. Men Jörgen Carlsson från Trollhättan är ingen duvunge som halkat in i Gov’t Mule, ett av världens mest framstående jamband, på ett bananskal. Under 17 år som musiker i USA har Jörgen jobbat målmedvetet, i både med- och motgång.

ANNONS
|

Jörgen Carlsson föddes 1970 och växte upp på Kronogården i Trollhättan. Efter att ha spelat i diverse lokala konstellationer åkte han över till USA och Los Angeles tillsammans med trumslagaren Petur Smith – som för övrigt också fortfarande jobbar som musiker – för att studera.

Året var 1991 och framtiden en oskriven bok när Trollhättegrabbarna landade i nöjesindustrins huvudstad. – Tanken var att åka över och stanna ett år, gå skolan, lära mig mer om jazz och sen komma hem till Sverige och fortsätta spela, säger Jörgen. Men det hände saker på vägen. Träffade blivande frun Bland annat träffade Jörgen sin blivande hustru Mini på skolan, och så småningom slogs bopålarna ner permanent i Kalifornien. Under årens lopp har Jörgen jobbat med musik på flera plan, både med eget material, som inhyrd musiker i en rad sammanhang och på senare år alltmer som tekniker/producent för andra artister i den egna studion.

ANNONS

Det var via en rekommendation från den välrenommerade keyboardisten Jeff Young – som bland annat spelat med Steely Dan, Sting och Jackson Browne – som Jörgen kom i kontakt med gitarristen och sångaren Warren Haynes i jambandgiganten Gov’t Mule. ”Ett av de sista rockbanden” – Så jag flög till New York för en audition. Fick fyra fem låtar av olika karaktär på förhand, de spelade vi igenom på en halvtimme. Sen fortsatte vi i fyra timmar till med massor av andra låtar. I såna lägen kan man inte direkt fejka, det är bara att hoppas på det bästa, säger Jörgen.

Så småningom blev det ytterligare en musikspäckad sejour på östkusten, denna gång handlade det om en veckas intensivt lirande. Alla bitar föll på plats, och Jörgen tackade ja till det gentila erbjudandet om att gå med i bandet som permanent medlem.

Känns det här som ett erkännande för dig som musiker? – Jag vet inte, allvarligt talat. Har bott så länge här i L.A. och har spelat med olika gubbar hela tiden. Jag har aldrig strävat efter att komma med i ett stort band bara för sakens skull, säger Jörgen. – Men Gov’t Mule känns som ett av de sista rockbanden på planeten, jag ser det som ett band från 1972 ungefär. Omfattande förberedelser Nu förbereder han sig för sin första USA-turné med det nya bandet. Premiären äger rum den 30 oktober, och Jörgen har inga sysselsättningsproblem tills dess. – Om Warren fått som han ville skulle jag väl lärt mig 200-300 låtar, men jag fick allt ha koll på runt 80 stycken innan vi började repa, säger Jörgen.

ANNONS

Numera bor han och familjen – som för fyra år sedan utökades med sonen Sean – i San Fernando Valley, dalgången som är belägen inom Los Angeles stadsgräns. Med jämna mellanrum blir det besök i den forna hemstaden. – Jag försöker åka till Trollhättan så ofta jag kan, min mamma och bror bor fortfarande där. Det brukar gå ungefär ett och ett halvt år mellan gångerna, avslutar Jörgen Carlsson.

... varför det blev bas från början: – Tror att det var 1986, ”Bas-Berra” (Bertil Holmgren, legendarisk Lilla Edet-bördig basist, reds anm) spelade på Kronogårdsskolan. Det han höll på med var helt banbrytande, jag blev helt bortblåst. Efter det sålde jag min Marshallstärkare och köpte en bas. ... att spela med den hyllade Warren Haynes i Gov’t Mule: – Han växte från att vara en gitarrist i mitt huvud till en på topp fem-listan i världen. Han är definitivt där uppe bland de bästa, helt fruktansvärt bra. ... spelkompisar från förr: – Den roligaste gubben jag spelade med i Trollhättan var Mikael Teger, vi vann bland annat rockbandstävlingen på Gransäter ihop. Benny Boll (Larsson) var den som tog tag i mig från början. Jag spelade bland annat med Sikk & Boll under allsången på Lunnen. Det var ett jävla ståhej, och jag gillade varje minut.

Begreppet rymmer flera olika stilar, en gemensam nämnare mellan banden är att man ofta ägnar sig åt omfattande musikaliska improvisationer. Banden tillåter ofta sina fans att för icke-kommersiellt bruk göra ljudupptagningar av konserterna, ett fenomen som startade med ur-jambandet Grateful Dead. The Allman Brothers, Phish, The Derek Trucks Band och The Dave Matthews Band är några andra exempel på sådant som räknas till jambandscenen. Gov’t Mule bildades 1994 och har sålt över en miljon skivor. Bandet har gjort över 1 300 konserter sedan starten.

Gov’t Mule och basister är ett kapitel för sig. Efter att originalmedlemmen Allen Woody gick bort 2000 dröjde det till 2003 innan man engagerade den i år avhoppade Andy Hess som stadig medlem.

Under den mellanliggande perioden anlitade bandet ett antal namn som mer eller mindre utgör ett uppslagsverk över de mest framträdande basisterna i modern musikhistoria.

Exemplen Jack Bruce, John Entwistle, Bootsy Collins, Flea, Tony Levin och Roger Glover är mer än bara namn – det handlar om ikoner.

– Visst, det är ju helt brutalt. Och Andy Hess är ett monster, men det går ju inte att tänka på vilka som varit med förut i bandet när man står där på scenen. Man kan bara göra sin grej och spela för livet, säger Jörgen.

ANNONS