"Jag är inte präst eller politiker, jag ställer bara frågorna".  Danske filmregissören Thomas Vinterbergs nya film Jakten har svensk biopremiär i april. Filmen är en berättelse om en dansk by och vad som händer när falska pedofilanklagelser smetar fast vid en manlig förskollärare.
"Jag är inte präst eller politiker, jag ställer bara frågorna". Danske filmregissören Thomas Vinterbergs nya film Jakten har svensk biopremiär i april. Filmen är en berättelse om en dansk by och vad som händer när falska pedofilanklagelser smetar fast vid en manlig förskollärare.

Vinterbergs jakt på ont och gott

Vad händer i ett samhälle när goda människor begår onda handlingar? När ingen gör fel men när resultatet ändå blir en katastrof? Danske filmregissören Thomas Vinterberg tar upp pedofiltemat i sin nya film.

ANNONS
|

Jakten, Vinterbergs senaste film, har slagit publikrekord i Danmark. På en och en halv vecka har den setts av runt 200 000 danskar. Att jämföras med Oscarsaktuella succén A Royal Affair som på snart ett år har setts av 685 000.

Filmen visades i maj förra året på filmfestivalen i Cannes och hyllades av en nästan enig kritikerkår. Mads Mikkelsen, filmens huvudrollsinnehavare, blev utsedd till bästa manliga skådespelare och filmen är nominerad i klassen bästa utländska film vid British Academy Film Awards i februari.

Manuset, skrivet av Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm, har dessutom prisats vid European Film Awards på Malta. Filmen kommer också att dyka upp på Göteborgs Filmfestival. I går kväll förhandsvisades den för branschfolket i Göteborg och den 12 april kommer den på svenska biografer.

ANNONS

Vinterberg har bland mycket annat filmen Festen från 1998 i ryggsäcken. Där berättar han historien om sonen som på sin pappas fest avslöjar pappans sexuella övergrepp mot honom som barn. Med Jakten tar han upp pedofiltemat igen. Men denna gång med en annan ingång.

Filmens huvudperson, 40-årige Lucas, håller på att få ordning på tillvaron efter en tuff skilsmässa. Med ny flickvän, nytt jobb som förskollärare på dagis och en relation till sin tonårsson som håller på att rätta till sig ser hans liv i den danska byn ut att normaliseras.

Ända tills katastrofen inträffar. Han blir oskyldigt anklagad för att ha förgripit sig på ett av barnen på förskolan, dottern till en av hans goda vänner. Flickan har fantiserat ihop händelsen och filmen berättar historien om vad som händer med människorna i det lilla samhället där alla känner alla när det otänkbara tros ha hänt.

– Jag tror att filmens framgång har många orsaker. Filmens tema är universellt och det finns en sexualisering av barn i dag som inte fanns förr. På Facebook och Twitter kan en identitet förändras med ett knapptryck och starta en häxjakt, säger Thomas Vinterberg. – Men filmen innehåller också mycket hopp och kärlek.

Svenska Alexandra Rappaport har rollen som polsk gästarbetare och talar engelska med polsk brytning i filmen. – Alexandra hade lite svårt med danskan, både jag och Mads pratar väldigt fort, säger Vinterberg och ler.

ANNONS

Filmen är till stora delar finansierad med svenska pengar och mycket av efterarbetet är gjort i Trollhättan. Henric Andersson ansvarade för ljudarbetet ute på inspelningsplatserna och Emil Eriksson har gjort den så kallade gradingen, den digitala ljussättningen.

ANNONS