Dave Matthews Band lägger inte ner någon möda på att bygga en image. "Vi kommer bara till jobbet och gör musik", förklarar frontmannen Dave Matthews. Arkivbild.
Dave Matthews Band lägger inte ner någon möda på att bygga en image. "Vi kommer bara till jobbet och gör musik", förklarar frontmannen Dave Matthews. Arkivbild.

"Töntiga" Dave Matthews Band slår nya rekord

Det har gått 28 år sedan Dave Matthews Band bildades. 2019 befinner sig bandet på samma plats som de har varit på i flera decennier. Ständigt förlöjligade – men ändå omåttligt populära.

ANNONS
|

För medelsvensken är de om inte helt okända så åtminstone en parentes i musikvärlden. Men hemma i USA och på flera platser runt jorden tillhör Dave Matthews Band de riktigt stora institutionerna. När de spelar i Sverige, för första gången på länge, har de en handfull toppsäljande skivor i ryggen.

Dave Matthews Band är det första och enda bandet som har haft sju raka studioalbum på Billboards förstaplats. De har också gjort sig ett namn genom att vid sina liveframträdanden hela tiden försöka stöpa om sina låtar i ny tappning. Trots det är gruppen ofta ansedd som töntig.

- Vi har inte tillbringat speciellt mycket tid på att designa vår image. Vi kommer bara till jobbet och gör musik, förklarar Dave Matthews.

ANNONS

- Men varför ska jag bry mig? Jag får åka runt och spela musik.

Letar efter skatter

Publiken strömmar fortfarande till konserterna, plattorna går åt som det beryktade smöret i solsken, och Dave Matthews och hans bandmedlemmar fortsätter att göra det de gillar.

- Du kan lyssna på en låt av oss och säga "jag älskar verkligen den här låten" och sedan lyssna på en annan låt och säga "åh, jag hatar den här låten". Det är lite där vi är. Vi fortsätter gräva där vi står, och förhoppningsvis hittar vi vid något tillfälle en säck med guld, eller i alla fall en smörgås.

Frihet i skapandet

Gruppens omtalade sätt att improvisera sina låtar live lever alltjämt vidare. Dave Matthews menar att det förstås beror på bandets dynamik, men också på relationen till och interaktionen med dem som lyssnar.

- När publiken ser något som aldrig kommer att hända igen, och som aldrig har hänt tidigare, är de en del av det själva. Det gör det till en gemensam upplevelse.

ANNONS

Att hitta nya vägar i kreativitet verkar ännu inte vara något problem. Improvisationen och lekfullheten lever vidare. Det skapar en känsla som när den uppnås är svår att greppa, men eftersträvansvärd att ta sig till.

- Ibland finns det en känsla av perfektion när vi spelar och improviserar. I de stunderna känner jag verkligen frihet, säger Dave Matthews.

- Även om publiken inte kan beskriva det, så känns det verkligen som om den sortens ingrediens gör att de lämnar showen och säger "jag vet inte hur jag ska säga det här men det där var spektakulärt".

TT

Fakta: Dave Matthews Band

Dave Matthews Band bildades i Charlottesville, Virginia, 1991. Gruppen brukar placeras in i genrer som alternativrock, funk och jazzfusion.

Sjumannabandet består förutom sångaren och gitarristen Dave Matthews av Stefan Lessard (bas), Carter Beauford (trummor), Rashawn Ross (trumpet), Jeff Coffin (saxofon), Tim Reynolds (gitarr) och Buddy Strong (klaviatur).

Dave Matthews har länge varit politiskt aktiv. Han stöttade Obama under dennes presidentkampanj 2008 och har också engagerat sig i homosexuellas rättigheter. Hans politiska tankar speglar sig ofta i musiken, men på senaste albumet "Come tomorrow" har den starkaste tematiken på området uteblivit. Delvis för att han känner en stark oro inför såväl USA:s som jordens framtid.

Dave Matthews Band har, vid sidan av best of- och liveskivor, släppt nio studioalbum.

Den 19 mars spelar de på Annexet i Stockholm.

ANNONS