Ragn-Sells storsatsning: Nytt kontor i Heljestorp – och nya anställda

Avfallsjätten Ragn-Sells storsatsar på en ny, tjusig kontorsbyggnad till kretsloppsanläggningen i Heljestorp. Efter åratal i baracker ska personalen nu få vinterträdgård, gym – och plats för ett tiotal nya anställda.
– Vi bygger ut kontoret för vi växer hela tiden, säger regionchef Tommy Ohlsson.

ANNONS
|

Ragn-Sells kretsloppsanläggning i Heljestorp, mellan Trollhättan och Vänersborg, är företagets – och landets – näst största anläggning för avfallshantering. Här tas avfall från hela Västsverige om hand, sammanlagt blir det strax över en miljon ton avfall per år. Och det är mycket på gång här.

Ragn-Sells har köpt upp mark för att bygga ut anläggningen ytterligare, infarten ska göras om så att det blir separata infarter för personbilar och lastbilar, kraftledningar ska flyttas för att ge plats för deponin med material från raset på E6:an, och Preem ska bygga en mack inne på området så att lastbilarna kan passa på att tanka när de dumpar sitt avfall.

ANNONS

Inför all denna expansion passar det bra att få till en ny, fin kontorsbyggnad på 1500 kvadratmeter, där det ska finnas plats för ett 70-tal anställda, varav ett tiotal ska vara nyanställda som en del av expansionen.

Peter Andersson är affärsområdeschef bygg på SJB.
Peter Andersson är affärsområdeschef bygg på SJB. Bild: NIKLAS JOHANSSON

Ragn-Sells regionchef Tommy Ohlsson tar emot på parkeringen tillsammans med byggchef Peter Andersson på Sven Johansson Bygg (SJB), det byggföretag som bygger det nya kontoret.

– Det börjar bli ett hus, säger Tommy Ohlsson med en nöjd nick mot bygget.

– Ja, det har hänt litegrann. Det är skönt att få tak på så att det kan regna och snöa allt det vill, svarar Peter Andersson.

”En investering i personal och trivsel”

Grävarbetet för att lägga grunden till det nya kontoret kom igång 8 januari i år, och hela bygget planeras vara färdigt till slutet av april nästa år.

– Det här är vår överlägset största investering i icke-produktion. Vi tjänar inte extra på ett nytt kontor, det här är en investering i personal och trivsel. Det har varit svårt att rekrytera yngre – det ska mycket till för att de ska vilja pendla. De vill inte sitta i baracker, de vill ha en schysst arbetsplats, berättar Tommy Ohlsson.

Avfallshantering är en växande bransch, och personalstyrkan i Heljestorp har dubblats på tio år. Egentligen växte anläggningen ur den gamla kontorsbyggnaden för ett bra tag sedan, och personalen har suttit utspridd i baracker på området i flera år.

ANNONS

2019 började det pratas om att bygga ett nytt kontor, men sedan kom coronapandemin när många jobbade hemifrån. Ett tag funderade de på Ragn-Sells på att skrota kontorsidén, men så blev det alltså inte.

– Vi märkte att vi behöver en gemensam plats att sitta på, där man kan ha det där korridorssnacket. Det tar för lång tid med Teams-möten, säger Tommy Ohlsson.

Växtlighet ska mjuka upp en hård miljö

Ragn-Sells vände sig till arkitektbyrån Valfar Arkitekter i Göteborg för designen av den nya kontorsbyggnaden och SJB för själva bygget, båda lite mindre företag.

– Det var ett medvetet val att inte gå till de stora byggkonsulterna och bolagen. De ville inte ha sådana här småjobb, då för några år sedan, säger Tommy Ohlsson.

För bygget har Ragn-Sells till stor del vänt sig till lokala entreprenörer som de redan har relationer till genom avfallshanteringen.

– Vi på Sven Johansson bygg har haft Ragn-Sells som kund och leverantör i 50 år, påpekar Peter Andersson.

Arkitekten Nicko Åberg tog fram förslaget utifrån samtal med de ansvariga på Ragn-Sells. Det blev en lägre träbyggnad med en distinkt entré täckt av klätterväxter. Och en vinterträdgård med glastak i mitten.

– Vi ville ha enkla och hållbara material, som är lätta att göra rent. Det ska vara material som tål att man är smutsig när man kommer in från att ha jobbat på anläggningen. Och så ville vi få med lite växtlighet för att mjuka upp den hårda miljön, säger Tommy Ohlsson.

ANNONS

Egentligen en personalbyggnad

Rostplåtskonstruktionen i hörnet av bygget blev kvar från den gamla kontorsbyggnaden, och det är denna som ska täckas i klätterväxter och utgöra entré när bygget är klart. Nu finns det dessutom nya träväggar nästan hela vägen runt. I ett annat hörn finns det dock en lucka där ”fasaden” enbart utgörs av en presenning. Med hjälmar och varselvästar på duckar vi in under den, och möts av surret från en mängd byggfläktar som ska torka ut betonggolvet.

– Det är det som är akilleshälen vad gäller tid, det måste hinna torka innan man kan lägga på ytskikt och mattor, förklarar Peter Andersson.

Här inne märks det att det är en del byggtid kvar, men Tommy Ohlsson och Peter Andersson har redan en känsla för var allt ska finnas. De pekar ut inte bara blivande mötesrum, kontor och reception, utan även kök, lunchrum, omklädningsrum, duschar – och ett litet gym.

– Egentligen är ”kontorsbyggnad” fel ord, kontorsdelen är bara en del. Det är en personalbyggnad, säger Tommy Ohlsson.

LÄS MER:Heljestorp tar emot 50 000 ton blöt lera efter jordskredet

LÄS MER:Länsstyrelsen ger tillstånd för att täcka deponin i Trollhättan

ANNONS