Upp till kamp för byskolorna!

I mars 2015 fattade en oenig utbildningsnämnd i Lilla Edet beslut om att stänga kommunens tre byskolor: Västerlanda, Hjärtum och Nygård.

ANNONS
|

Enligt oss kommer detta beslut att få mycket negativa och långtgående konsekvenser för Lilla Edets kommun. Våra främsta invändningar är:

• Byskolorna i Västerlanda, Hjärtum och Nygård är de skolenheter i kommunen som fungerar bäst, med högst resultat i de nationella proven, högst elevnöjdhet, obefintlig mobbning och lägst snittkostnad per elev.

• Utredningen från 2011, som utbildningsnämnden baserar sitt nedläggningsbeslut på även denna gång, var undermålig och starkt ifrågasatt redan då, och bygger på tyckande istället för fakta.

• Risken är mycket stor att föräldrar ska välja friskolor eller skolor utanför kommunen vid en nedläggning – det såg vi förra gången det begav sig. Vilket innebär en avsevärd förlust av skolpeng för kommunen.

ANNONS

• Många familjer väljer att flytta till våra byar just på grund av byskolor i kombination med vacker natur, bra pendlingsmöjligheter och relativt låga bostadspriser. Den trenden kommer att brytas vid en nedläggning.

• Enligt kommunens prognoser växer elevantalet stadigt i berörda byar. Med en långsiktig skolutvecklingsplan utan ständiga hot om nedläggning, kommer andelen elever som väljer byskolorna att vara väsentligt högre än idag.

• Det finns flera kommuner i vår närhet som betraktar sin landsbygd och sina byskolor som den tillgång de faktiskt är! Alingsås, Stenungsund och Herrljunga är tre närliggande exempel.

• Risken för mobbning, ökad oro och längre dagar ökar väsentligt. Stängningen innebär i förlängningen också längre dagar för barnen inom fritidsverksamheten med följden att personalkostnaderna ökar. Ytterligare en effekt är miljöpåverkan i och med att bilresorna mellan hemmen och skolan ökar.

• Ytterligare tillförsel av elever till de skolor som i dag har problem med måluppfyllelsen, kombinerat med minskade skatteintäkter och utflöde av skolpengar, kommer med största sannolikhet att förstärka problemen i skolan.

På Edet-festivalen 29 augusti springer vi för våra byskolor, och för att samla in namn för att få till stånd en folkomröstning. En folkomröstning kostar pengar och tid, men vi drar gärna tillbaka det kravet om man genomför en trovärdig analys av vilka de ekonomiska, sociala och pedagogiska konsekvenserna blir av en nedläggning av byskolorna, och att frågan därefter hänskjuts till Kommunfullmäktige för förnyat beslut.

ANNONS
ANNONS