Borgerlig. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade den 19 september regeringens budgetproposition.
Borgerlig. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade den 19 september regeringens budgetproposition. Bild: Pontus Lundahl/TT

Johanna Schreiber: Svantesson måste fortsätta flirta med medelinkomsttagarna

Skattesänkningar är inte längre en prioriterad fråga för väljarna. Därför måste regeringen fortsätta påminna medelinkomsttagare om att de extra tusenlapparna i plånboken gör skillnad.

ANNONS

Eftersom regeringen redan förhandspratat om att det var skattesänkningar på gång i budgeten för 2025 hade många borgerliga väljare säkert längtat efter att få vråla ut ett “Äntligen”! Men det blev snarare suck. Ett Äntligen. Punkt.

“Det är bra för konjunkturpolitiken att sänka skatt”, sa Elisabeth Svantesson (M) när budgeten presenterades i sin helhet under en pressträff på Rosenbad under torsdagsmorgonen (19/9).

Det har finansministern rätt i. Att en borgerlig regering sänker skatten på arbete är det enda rätta när det börjar röra på sig i konjunkturen. Sjunkande boräntor i kombination med lägre skatt gör det enklare att andas för miljontals hushåll, och förhoppningsvis kan det sätta en liten guldkant på tillvaron. Det är just den där guldkanten som är grejen. Att människor ges utrymme att spendera sina pengar på mer än det mest nödvändiga bidrar till tillväxten.

ANNONS

Det är modigt av regeringen att satsa så stort på just skattesänkningar i en tid där väljare som tidigare röstade med den egna privatekonomin eller företagandet i åtanke har gått vidare mot att fokusera på fungerande invandrings- och integrationspolitik, hårdare tag mot kriminalitet och ett starkare försvar. I en färsk undersökning (DN/Ipsos 19/9) kvalade skattesänkningar inte ens in bland de fem viktigaste frågorna.

Återgången till en tydlig borgerlig skattesänkarpolitik var det som gav upphov till flest frågor under budgetpresentationen. Bland annat frågade Expressens Tomas Nordenskiöld hur Svantesson tänker kring de svenskar som tycker att det “sticker i ögonen” att skattesänkningarna främst går till höginkomsttagare. Att skattesänkningar per definition skulle vara något som bara gynnar de rikaste sitter alltså så djupt i den svenska folksjälen att till och med många av Sveriges mest rutinerade och kunniga journalister utgår från att låg- och medelinkomsttagare blir förbannade när skatten på arbete sänks.

Men djupt inne i borgerligt sinnade hjärtan bultar fortfarande drömmen om lägre skatt på arbete och företagande. Det är viktigt att alla som bär på den drömmen påminner våra politiker om saken då och då, så att frågan fortsätter prioriteras. Inte minst är det viktigt att medelinkomsttagare får behålla en större del av sin lön under de kommande åren. Det är ett enkelt trick att gömma sig bakom sänkningar av boräntan, och peka på att tillskottet i hushållskassan blir högre om detta kombineras med skattesänkningar.

ANNONS

“Vi ska bygga Sverige rikare, och svenskarna rikare”, sa Svantesson under pressträffen. Det är extremt få svenskar som har känt sig just rika de senaste åren. För att den känslan ska infinna sig och realiseras för medelinkomsttagare behövs givetvis långsiktighet. En långsiktighet som bara uppnås om regeringspartierna får fortsatt förtroende i riksdagsvalet om två år.

LÄS MER:Budgeten: Sänkt skatt för 27 miljarder 2025

LÄS MER:Budgeten: Sänkta skatter ska stötta hushållen

LÄS MER:Svantessons nästa utmaning: Arbetslösheten

LÄS MER:Sänkt skatt - mest för högavlönade

ANNONS