Uniformerad. Vid insatser bär polisen uniform och vapen.
Uniformerad. Vid insatser bär polisen uniform och vapen. Bild: Erik Zienau

Karl af Geijerstam: Polisen måste kontrollera arbetsplatser

På de flesta arbetsplatser hittar inte polisen fusk eller oegentligheter med arbetskraft som saknar uppehållstillstånd. Men det innebär inte att inspektionerna är onödiga.

ANNONS

Vd Frederick Larsson på Dahlbergs slakteri är rasande efter gränspolisens inspektion i förra veckan. Som så ofta när myndigheter kritiseras handlar det inte om vad myndigheten gjorde, utan hur det gick till. Larsson menar att personalen möttes av ”instormande polis med vapen”. Nu tänker han anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket – en myndighet som var med vid onsdagens inspektion.

Detta är andra gången som företaget varit utsatt för inspektion, vilket Larsson också är kritisk till. Han känner att företaget är negativt utpekat. Livsmedelsproduktion är regelbundet utsatt för kontroller och inspektioner, det är något som företagen är vana vid. Polisens insats i förra veckan var dock onödigt dramatisk och stor.

ANNONS

Linda Clifford vid gränspolisen anser att det är helt normalt att polisen är uniformerad och beväpnad. Eftersom arbetsplatsen är stor, behövs också många poliser.

Det är uppenbart att företaget och polisen har olika uppfattningar om verkligheten. Men det var inte orimligt att polisen gjorde en inspektion. Vid den första inspektionen i mars fann ju polisen att det fanns personer som arbetade i lokalerna utan arbetstillstånd. De var anställda av bemanningsföretag som Dahlbergs anlitade. Att polisen återkommer en tid efter en inspektion där man funnit oegentligheter är tydligen ren rutin, som verkar rimlig.

Enligt gränspolisens statistik genomfördes över 3 500 arbetsplatsinspektioner i Sverige förra året. På 170 av arbetsplatserna hittade man 246 personer som inte hade rätt att vistas i Sverige. En förkrossande majoritet av företagen som inspekteras sköter sig alltså. Men det innebär inte att inspektionerna inte behövs. Om det inte sker inspektioner är det fritt fram för mindre nogräknade bemanningsföretag och underleverantörer att ta in svart arbetskraft utanför EU.

Enligt statistiken är de vanligaste ursprungsländerna Uzbekistan, Irak, Ukraina, Belarus och Mongoliet. Nätverken som förmedlar svart arbetskraft har alltså kontakter över hela jorden. Företag tar en risk när man tar in oseriösa bemanningsföretag eller släpper in underleverantörers underleverantörer på arbetsplatsen. Det kan vara så att de som arbetar utan tillstånd är helt medvetna om risken de tar. I värsta fall kan personerna vara utnyttjade och lurade av kriminella nätverk. Inspektionerna kan i och för sig vara obehagliga upplevelser för många företag, men nödvändiga är de absolut.

ANNONS

LÄS MER:Polisinsats på Dahlbergs slakteri

LÄS MER:Slakteriets vd kritisk efter polisinspektionen på Dahlbergs

ANNONS