Solcellspark kan bli verklighet utanför Frändefors. Solcellerna kan komma att byggas på det här fältet.
Solcellspark kan bli verklighet utanför Frändefors. Solcellerna kan komma att byggas på det här fältet. Bild: NIKLAS JOHANSSON

Karl af Geijerstam: Ingen energiproduktion kommer att vara problemfri

Solcellsparker kan aldrig göras osynliga. Men de behövs för att möta en växande efterfrågan på el.

ANNONS

Solkompaniet Sverige AB har skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att få anlägga en solpark i Hakerud utanför Frändefors. Solparken blir 50 hektar stor och består av 60 000 solpaneler. Kapaciteten blir cirka 35 000 megawattimmar per år. Omfattningen är alltså betydande.

Markägaren Håkan Rådberg är inte oväntat positiv. Marken är enligt honom inte så bördig och det blir inte så mycket skog som behöver tas bort för stora delar av skogsmarken är redan ett kalhygge. Grannen Emelie Berg däremot är negativ. Hon kommer att få solceller så nära som 50 meter vid tomtgränsen och hennes utsikt kommer att påverkas.

ANNONS

Enligt Energimyndigheten finns det omkring 250 000 solcellsanläggningar i Sverige och den totala effekten uppgår till cirka 4 000 megawatt (MW). Solcellsanläggningarna producerar cirka tre terawattimmar (TWh) per år. Om bara tre år räknar Energimyndigheten med att produktionen kommer att öka till 9 TWh. Solceller byggs alltså ut i en hög takt, både på privatpersoners små tak och i form av stora solcellsparker.

Villaägarnas Riksförbund är kritiska till utbyggnaden i närheten av villaområden och menar att grannar måste få rätt att överklaga beslut om anläggande av solparker. (Land Lantbruk 9 maj). Anna Werner, vd, Svensk Solenergi, menar dock att utsikten inte ingår i äganderätten. I jämförelse med många andra energislag orsakar solcellsparkerna inget buller eller utsläpp när energin produceras. (Land Lantbruk 25 juli)

Det finns en oro över att solcellsparker tar över produktiv jordbruksmark och skogsmark. Men bönder vet bättre än att sälja eller arrendera bort de bästa bitarna av sin mark. Solceller har också den fördelen att den inte permanent förändrar marken. När den tekniska livslängden är slut är det lätt att montera bort solcellerna. Under tiden kan marken vara en slåtteräng med blommor eller så kan får beta bland solcellerna, vilket håller sly borta.

ANNONS

Ingen plats kommer att bli perfekt. Och det kommer inte heller att gå att bara hänvisa solparker till enbart mark som kan betecknas som värdelös. Lokaliseringen måste ske ganska nära befintliga kraftledningar och anläggningar för att kunna skicka ut elen i ledningarna.

Solkraft har nackdelen att den producerar som mest energi när svenskarna behöver den som minst för uppvärmning. Men industrin och elbilarna kommer att behöva konsumera mer energi året runt. Den stora fördelen med solcellsparker är att de går snabbt att bygga.

Tillskottet av energi i elområde 3 är välbehövligt. Alla energislag som inte är fossila kommer att behövas för att mätta en efterfrågan som av allt att döma kommer att öka rejält.

Om Sverige ska kunna klara framtidens utmaningar med ett växande energibehov kan alla hjälpas åt. Om alla privatpersoner, kommuner, företag, statliga myndigheter eller miljöorganisationer bara avstår från att överklaga gynnande beslut för ny energiproduktion ska vi nog klara det. Vi måste lägga av med ”inte på min bakgård”-mentaliteten. Ska vi ställa om från fossilberoendet behövs mer energi produceras i Sverige. Den kan bli ren och hållbar, men aldrig osynlig eller problemfri.

LÄS MER:Loppisägaren Anders om solparksplanen i Frändefors: ”Bara bra”

LÄS MER:Här kan det byggas en solpark – lika stor som 71 fotbollsplaner

ANNONS