Underbetyg. Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna är inte nöjd med att den som arbetar får samma pension som den som inte gjort det.
Underbetyg. Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna är inte nöjd med att den som arbetar får samma pension som den som inte gjort det. Bild: Leif R Jansson / TT

Malin Lernfelt: Det måste löna sig att arbeta

Att den som bara får garantipension och bostadstillägg har samma levnadsnivå som någon som arbetat i 40 år är helt orimligt och underminerar viljan att bidra till välfärdssamhället.

ANNONS
|

I nästan hela sina liv sliter de flesta människor i vårt land för att försörja sig själva, sina familjer och inte minst för att betala de höga skatter som vi gemensamt kommit överens om ska gå till det svenska välfärdssamhället. Vissa börjar arbeta redan i tonåren. Andra studerar och skaffar sig höga studielån som ofta tar lång tid att betala igen och äter upp den eventuellt högre lön som examen resulterat i.

Året om går människor upp i svinottan, dricker sitt kaffe och åker till arbetet. De jobbar hela dagen, hämtar griniga barn på förskolan, lagar mat och somnar framför en dålig deckare på tv:n. Sen börjar det om igen. Vid 65, 66 eller kanske vid 70, vilket blir allt vanligare numera, går de sedan i pension. Vissa med värkande rygg och trötta axlar. Men ändå med en stolthet över vad de presterat och över att de byggt det här landet. Trygga i förvissningen om att de arbetat ett helt liv och därför kommer att kunna räkna med en god pension.

ANNONS

Det kan de flesta inte. Dessutom spelar det ingen som helst roll att de arbetat i hela sitt liv. Pensionen ligger på samma nivå som om de inte bidragit med en krona in i systemet, eller ibland till och med lägre. Det visar en aktuell rapport från SPF Seniorerna.

För den som har mindre än 45 000 kronor som slutlön, vilket tre av fyra svenskar har idag, påverkar livslånga arbetsinsatser inte pensionsnivån jämfört med den som enbart lever på garantipension och bostadstillägg.

Hela samhällskontraktet riskerar att trasas sönder

En 68-åring som aldrig arbetat i Sverige får i dag ut 16 600 kronor i pension och tillägg efter skatt. Någon som arbetat i 40 år som undersköterska med en slutlön på 30 000 får ut 15 200, en förskollärare med lön på 35 000 får 16 450 och en sjuksköterska som tjänat 40 000 i månaden får en total pension efter skatt på 17 500.

“Det är ett kraftigt underbetyg för ett pensionssystem tänkt att bygga på arbete”, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna (Expressen 23/10).

Det har hon rätt i. Självklart är det i grunden en god sak att de allra fattigaste pensionärerna fått det bättre med höjt grundskydd och bättre bostadstillägg. Samtidigt är det helt orimligt att skillnaden i pension mellan den som arbetat och betalat skatt ett helt yrkesliv, och den som inte gjort det, ligger på noll. Hela samhällskontraktet riskerar att trasas sönder om inte det här åtgärdas. Människor som arbetar och betalar skatt ett helt liv är det allra värdefullaste Sverige har. Det måste synas i pensionen.

ANNONS
ANNONS