Antalet omkomna i trafiken ökar. En stor andel av de omkomna är 65 år eller äldre.
Antalet omkomna i trafiken ökar. En stor andel av de omkomna är 65 år eller äldre. Bild: Johan Nilsson/TT

Backolars Johan Hermansson: Demenssjuka ska inte köra bil

Att diagnostiseras med demens innebär inte per automatik att personen i fråga genomgår en utredning för huruvida han eller hon är en lämplig bilförare. Det här borde ändras.

ANNONS

Antalet omkomna i trafiken ökar. Förra året landade siffran på 232 personer. Det är 25 fler jämfört med snittet för pandemiåren 2020 och 2021. Av de som omkom förra året var 86 personer 65 år eller äldre.

I dag får, jämfört med för tio år sedan, 58 procent fler personer i åldern 65 år och äldre körkortet indraget av medicinska skäl (GP, 7/9 2023). Det kan handla om att personen i fråga inte ser tillräckligt bra eller att denne fått en stroke. Eller diagnostiserats med exempelvis demens. Vid det senare får dock majoriteten behålla sitt körkort, utan att de genomgår något lämplighetstest, fastän de konstaterats med en sjukdom som riskerar att äventyra såväl deras egen som andras säkerhet. Det är illa.

ANNONS

Varje år får upp emot 25 000 personer en demensdiagnos i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Men en demensdiagnos innebär inte att körkortet automatiskt dras in. Under 2022 fick bara 5 887 personer körkortet återkallat av medicinska skäl, oavsett diagnos. Utifrån de sjukdomar som finns och hur många de är så borde det rimligtvis vara betydligt fler.

I dag har läkare anmälningsplikt. Om en läkare vid en undersökning bedömer att en person inte uppfyller de medicinska kraven för att inneha körkort ska en anmälan göras till Transportstyrelsen. Men varför anmäler då inte läkarna fler personer?

Lars Englund, specialist i allmänmedicin och ordförande för Svensk trafikmedicinsk förening skriver i Läkartidningen att det är svårt för en läkare att bedöma när en patient inte är en säker bilförare (3/4). Detta då Transportstyrelsen och dess föreskrifter inte lämnar några detaljerade riktlinjer för lämpliga test. Något som i sin tur riskerar att leda till en stor variation i läkares bedömningar.

Att vårdens resurser inte är oändliga är inget nytt, något som säkerligen också bidrar. Att läkare på en vårdcentral inte hinner med detta är visserligen förståeligt, men det är inte försvarbart. Transportstyrelsens riktlinjer behöver bli tydligare. Vid ringa misstanke bör läkare skicka dessa patienter vidare för utredning. Har inte Transportstyrelsen resurserna får politiken lov att möjliggöra detta. Och varför inte per automatik låta varje person som konstaterats med demens genomgå en utredning avseende huruvida personen är en lämplig bilförare eller ej?

ANNONS
Backolars Johan Hermansson
Liberala Nyhetsbyrån
Backolars Johan Hermansson
ANNONS