Äldreboenden och hemtjänst i Trollhättan får mindre i budgeten nästa år.
Äldreboenden och hemtjänst i Trollhättan får mindre i budgeten nästa år. Bild: Karl af Geijerstam

Karl af Geijerstam: Därför måste kostnaderna ned inom omsorgen i Trollhättan

Ska framtidens omsorg säkras är det nödvändigt att man ser över kostnadsnivåerna.

ANNONS

Omsorgsnämnden i Trollhättan har beslutat att skära i kostnaderna inför år 2025. Orsaken är nämndens verksamheter har betydligt högre kostnadsnivå än i jämförbara kommuner. Det är inga små summor det handlar om. Enligt en analys kostar omsorgen i Trollhättan 136 miljoner kronor för mycket per år. Dessutom pekar utvecklingen åt fel håll – kostnadsnivåerna ökar. Siffran ska jämföras med innevarande års budget som ligger på 1 325 miljoner kronor.

I augusti fattade nämnden beslut om en lång rad besparingar som ska genomföras under hösten så att de får effekt redan i januari. Bland annat tre miljoner på hemtjänsten, knappt sex miljoner på äldreboenden, drygt fyra miljoner på boenden med särskild service och en neddragning av en projektledartjänst. Anledningen är både att Trollhättan har höga nettokostnader för både hemtjänst och äldreboenden jämfört med andra kommuner och att man ser att vissa verksamheter kan dras ned i omfattning utan att kvaliteten sänks.

ANNONS

LÄS MER:Neddragningar inom omsorgen i Trollhättan

Uppdraget till omsorgsnämnden är att fortsätta minska kostnadsmassan med 50 miljoner kronor, alltså knappt hälften av den teoretiska besparingspotentialen. Detta sker inte för att medborgarna ska få sämre omsorg. Tvärtom är det som förvaltningschefen Jane Johansson framhåller att kommunen har inte råd att ha en så hög kostnadsnivå om en god vård och omsorg för omsorgstagarna i Trollhättan ska säkerställas. Ska man kunna ge hemtjänst till alla som har rätt till det och erbjuda ett tillräckligt antal äldreomsorgsplatser måste verksamheten tänka ekonomiskt och effektivisera det som går.

Man kan notera att även oppositionen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, ställde sig bakom beslutet i augusti i år (med undantag för att de inte vill inför LOV i kommunen). ”Detta besparingsförslag ställer vi oss bakom på grund av den allt för höga nettokostnadsavvikelse som nämnden har, och som i längden är ohållbar. Detta har även stadens revisorer påpekat och gett nämnden en anmärkning med krav på att vidta åtgärder”, skriver partierna i en protokollsanteckning.

Det är mycket positivt att det finns en bred politisk samsyn om att åtgärder är nödvändiga. Under de kommande åren blir det allt fler äldre i befolkningen. Osäkerheten är stor om hur friska eller sjuka morgondagens 80- och 90-åringar kommer att bli och hur mycket omsorg som de kommer att behöva. Både finansiering och bemanning av äldreomsorg och hemtjänst kommer att bli en utmaning. Då måste kommunerna se till verksamheterna bedrivs så effektivt som möjligt.

ANNONS

Samtidigt är det en svår balans för kommunerna. Man får inte tumma på de rättigheter som vårdtagare har enligt lagstiftningen. Dessutom måste personalens arbetsmiljö vara god. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skriver i protokollet att besparingar ”inte görs på bekostnad av kvaliteten” och att staden ska ”fortsätta värna om sin personal”. Det är ju så att inom några år behöver kommunen behöva rekrytera mer personal till omsorgen, på grund av att det blir fler äldre. Då måste man vara en attraktiv arbetsgivare.

Det är i grunden positivt att det i Trollhättan finns en samsyn och en medvetenhet om vilka problem och utmaningar det finns i att nå de ekonomiska målen. Visst kommer det att behöva fattas en del tuffa beslut. Men de är nödvändiga för säkra framtidens omsorg.

ANNONS