Detta bör undvikas. Boende i Barcelona protesterar mot turismen denna sommar.
Detta bör undvikas. Boende i Barcelona protesterar mot turismen denna sommar. Bild: Emilio Morenatti

Karl af Geijerstam: Därför måste delårsboende vara med och betala

Protester mot turismen och krav på turistskatt beror på en frustration över att kostnaderna bara faller på de som bor på orten året runt.

ANNONS
|

Under sommaren har turismen blivit föremål för en het debatt. Turismens nackdelar i form av nedskräpning, förslitning, trängsel och höga kostnader har fått boende på turistorter över hela världen att protestera. I Sverige har frågan om en så kallad turistskatt splittrat politiker i turistorterna. Kommunalrådet Therése Mancini (S) i Sotenäs vill se någon form av beskattning för turister. Hennes kollega i Lysekil Jan-Olof Johansson (S) tycker inte att det är en bra idé.

Diskussionen om turistskatt, exempelvis i form av en avgift per hotellnatt, är i Sverige hypotetisk. Kommunerna har inte rätt att införa eller ta ut en sådan skatt. Många länder ger dock kommuner möjlighet att ta ut en hotellavgift, vilket många svenska turister har råkat ut för i Europa. Skatter ger offentlig sektor inkomster, men minskar också efterfrågan på det som beskattas. Branschorganisationen Visita tror att en turistskatt leder till färre turister och att besöksnäringen skulle drabbas hårt.

ANNONS

Finns det för många turister? Ja, men kanske inte på så många ställen. Svenska Turistföreningen stängde en del anläggningar i år för att sänka antalet besökande i fjällen, eftersom de kom i konflikt med rennäringen. I Venedig och Barcelona skulle få sörja om det blev lite färre turister. Det skulle finnas ett stort underlag för turistindustrin ändå.

Men i Sverige är problemet oftast inte att det är enorm trängsel, utom på orter som Smögen under juli månad. Problemet är att turismen orsakar kostnader som måste till största delen betalas av de fastboende. Tillfälliga turister betalar ingen kommunalskatt. Delårsboende betalar fastighetsavgift, vatten- och avlopp och sophämtning. Men det finns inget system som kompenserar för att många turistkommuner måste ha personal som går i skift under hela sommaren bara för att plocka skräp på gatorna. Sådant får betalas helt av de som bor på orten året runt och betalar kommunalskatt. Inte heller är delårsboende eller turister med och betalar underhåll av vägar.

De flesta svenska turistorter vill nog inte minska antalet turister, problemet är att turismen inte ger ett uppenbart tillskott till kommunernas inkomster. Detta är ett problem som drabbar vissa kommuner hårt. Därför är det inte förvånande att det finns krav på turistskatt. Ett införande av turistskatt är dock långt borta, eftersom det skulle kräva en hel del förändringar av den kommunala kompetensen och skattesystemet.

ANNONS

För att förbättra turistorternas ekonomi finns det några andra förändringar som skulle vara enklare. Staten kan höja maxbeloppet på fastighetsavgiften. Det skulle öka inkomsterna till kommuner som har många fritidsfastigheter, som till exempel Tanum. En större förändring, men inte orealistisk, är att kommunalskatten kan delas mellan olika kommuner. Om delårsboende bor sju månader i en kommun och fem månader i en annan, borde det inte vara helt omöjligt för Skatteverket att dela upp skatteinkomsterna.

Om turister och delårsboende på något sätt är med och betalar turistorternas utgifter utjämnas kostnaderna mellan kommunerna på ett rimligt sätt. Då kan vi förhoppningsvis slippa en så kallad backlash mot turismen som vi sett på flera ställen över hela världen. Att resa och uppleva andra städer och länder är ju trots allt en positiv upplevelse som många uppskattar. Då är det också rimligt att man är med betalar kostnaden.

LÄS MER:Venedig stoppar större turistgrupper

LÄS MER:Sotenäs vill beskatta turister – ”dålig idé” säger ministern

LÄS MER:För att klara turismen behöver Sotenäs ekonomiskt stöd

LÄS MER:Sökes: dialog i den infekterade debatten om Sotenäs besöksnäring

ANNONS