Nej. Riksbankchefen ville inte sänka styrräntan.
Nej. Riksbankchefen ville inte sänka styrräntan. Bild: Claudio Bresciani/TT

Malin Lernfelt: Befogad kritik mot Riksbankens räntebesked

Räntan måste ned för att de ekonomiska hjulen återigen ska börja rulla. Därför är det trist att Riksbanken avvaktar med en sänkning av styrräntan.

ANNONS

Det bidde ingen räntesänkning den 27 juni. Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på 3,75 procent, den nivå som man sänkte till i maj, meddelade riksbankschefen Erik Thedéen. Beskedet var väntat. Thedéen har vid flera tillfällen den senaste tiden flaggat för att han inte anser att det är tid för en sänkning av styrräntan redan nu. Detta trots att inflationen sjunkit mer än väntat och kronan återhämtat sig något. Att varje månad som går när räntan ligger högre än den behöver vara drabbar såväl vanliga människor med bostadslån som företagare hårt verkar inte bekomma Riksbanken. De vill avvakta, i alla fall ett tag till.

ANNONS

Öppnar för tre räntesänkningar i höst

Lite hoppfullt är dock att Theéen i alla fall öppnar för att det kan komma att bli så många som tre räntesänkningar redan till hösten. Han lovar inget, det var riksbankschefen tydlig med, men om prognosen håller i sig och Sverige landar på en stabil inflation på två procent eller lägre är det mycket möjligt att genomsnittsräntan är nere på runt 3,3 procent under det fjärde kvartalet i år.

Men det är då och nu är nu. Så länge som Riksbanken de facto inte levererat bör ingen ropa hej. Och det gör rimligtvis ingen. Däremot är såväl LO som Svenskt Näringsliv och LRF tydliga i sin kritik mot Riksbanken och dess val att avvakta. Organisationerna är överens om att behoven är stora att få igång svensk ekonomi och att det som är nödvändigt bland annat är räntelättnader för hushåll och företag.

Näringslivet behöver sänkt ränta

“Riksbanken borde sänka räntan här och nu för att underlätta för företag och hushåll. Det är tydligt att kampen mot inflationen är över. Snart kommer vi ha en inflation som ligger under tvåprocentsmålet och troligtvis kommer man att ha problem med att överhuvudtaget uppnå en inflation på två procent under en tid framöver” sade Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt (TV4 27/6).

ANNONS

”Ekonomin präglas fortsatt av lågkonjunktur och vi vet samtidigt att investeringsbehovet i samhället är stort. I livsmedelsbranschen behövs såväl ökad produktion som omställningsåtgärder för klimatanpassning och fossiloberoende matproduktion fortsätter. Tiden är därför inne för ytterligare en sänkning av styrräntan” sade Palle Borgström förbundsordförande LRF i ett pressmeddelande.

Nästa gång Riksbanken fattar beslut om styrräntan är efter sommaren. Det är bara att hoppas att man då krupit ur sin bubbla och insett vad som behövs göras för att svenskarnas ekonomi inte ska fortsätta ned i diket.

ANNONS