MIssnöjd. Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimatfrågor har hotat med att väcka misstroende mot Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).
MIssnöjd. Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimatfrågor har hotat med att väcka misstroende mot Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Bild: Marko Säävälä/TT

Karin Källström: Använd inte misstroendeförklaringar i onödan

Hur kan Centerpartiets ledning tro sig ha något att vinna på att öka konfliktytan med riksdagens andra liberala parti och ignorera de komplexa frågor som klimatmålen ger upphov till?

ANNONS

Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimatfrågor sade häromveckan att ”Lever inte regeringen upp till klimatmålen, då kommer vi väcka misstroende. Det är lika säkert som att jultomten kommer på julafton.” Rubriker kom och gick. Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) själv verkade inte bry sig nämnvärt om Nordins kastade handske.

Återkommande opinionsmätningar visar på ett dalande stöd under eller strax vid riksdagsspärren för Centerpartiet. En sådan situation kan förstås sänka det sunda förnuftet hos den bäste politiker. Men det är förvånande att partiet nu hemfaller åt okynnesanvändning av redskapet misstroendeförklaring. Samma okynne som Sverigedemokraterna visat hela sex gånger sedan år 2015. Också valet av måltavla är överraskande. Tror Centerpartiets ledning att regeringen hade varit bättre med en annan borgerlig politiker än Romina Pourmokhtari som miljö- och klimatminister? Tycker de att den liberala klimat- och miljöministern gör ett, utifrån förutsättningarna, dåligt arbete? Tror partiets klimatpolitiska talesperson på jultomten? Svaren på dessa frågor är sannolikt nej, nja och nej.

ANNONS

Då återstår frågan om Centerpartiets ledning tror sig ha något att vinna på att öka konfliktytan med riksdagens andra liberala parti? Den som hoppas på mer liberal politik och mer konstruktivitet i mitten av svensk politik – begrepp som både Annie Lööf och Muharrem Demirok inskärpt i väljarna att Centerpartiet är en garant för – kan i alla fall inte imponeras av den slutledningsförmågan.

I längden har partiet också allt att förlora

Att använda misstroendeförklaringar som ett verktyg för att uttrycka sin otillfredsställelse med den förda politiken eller ”pricka” en enskild minister är ett förhållandevis nytt förfarandesätt, även om institutet är gammalt. Det är också ett led i en internationell trend där betydelsen av de demokratiska instrumenten vattnas ur. Åtgärder som traditionellt sett har använts i extraordinära situationer i syfte att skydda demokratin, används nu som substitut för oppositionens påverkansarbete. På andra sidan Atlanten har republikanerna nyss gått vidare med en riksrättsprocess med Joe Biden, vilken synes sakna både tillräcklig grund och stödjande bevisning.

Det finns tusen sätt att driva opposition på. Inte minst för Centerpartiet, eftersom många frågor på partiets hemmaplan finns på politikens och mediers agendor. Självförsörjningsgrad i en tid där kriser hotar, klimatfrågor under jordklotets varmaste år, elförsörjning i en annalkande kall vinter, företagarfrågor i en lågkonjunktur – det saknas inte frågor att driva och prioriteringar att ifrågasätta. Men när ett antal klimatpolitiska talespersoner möttes i Agenda under första adventskvällen var det trots allt hotet om misstroendeförklaring som Rickard Nordin lyfte fram redan i de första talepunkterna.

ANNONS

Ett stort antal traditionella centerväljare vet att frågorna om klimatmålen är komplexa, och att det också finns intressekonflikter mellan klimatmålen å ena sidan och det svenska lantbrukets konkurrenskraft, skogsnäringen och möjligheten att bilpendla långt på landsbygden å andra sidan. Centerpartiet har mycket lite att vinna på att inte låtsas om detta. I längden har partiet också allt att förlora på att bråka mest med de som liknar dem bäst.

ANNONS