röstkort eu-val
EU är inte friskt, det är ett hittepå som vilar på kapitalismen, som bygger på exploatering och utför en riktigt dålig politik, menar debattörer. Bild: Nicklas Thegerström/TT

Visst gör det ont när kapitalet brister?

Vi ser att väljare har rätt lite koll på EU, men även att vi i Ung Vänster vill lämna unionen, menar debattörer.

ANNONS
|

Valet till Europaparlamentet har passerat och vi står nu inför en avgörande tid politiskt, klimatet går åt helvete, ekonomin är fruktansvärd och basala mänskliga rättigheter kränks runtom i världen. Samtidigt ser vi att väljare har rätt lite koll på EU, men även att vi i Ung Vänster vill lämna unionen.

EU:s överstatlighet innebär att unionen har befogenhet att fatta beslut som direkt påverkar medlemsstaterna, ofta utan att dessa stater har möjlighet att utöva något verkligt inflytande över besluten. Detta är särskilt tydligt inom områden som ekonomi, handel och rättsliga frågor. EU:s institutioner, särskilt Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska domstolen, har fått en makt som i många avseenden står över de nationella regeringarna.

ANNONS

Ett exempel på detta är ECB:s roll under eurokrisen. ECB:s beslut om räntesatser och monetär politik påverkade direkt medlemsstaternas ekonomier, ofta utan att ta hänsyn till de specifika ekonomiska förhållandena i varje land. Detta ledde till drastiska åtstramningsåtgärder i flera medlemsländer, särskilt i Sydeuropa, som resulterade i djup ekonomisk nedgång och social oro.

De beslutsfattande processerna är ofta komplexa och opaka, vilket gör det omöjligt för medborgarna att förstå hur beslut fattas och av vem. Detta skapar ett demokratiskt underskott där makten koncentreras i händerna på en teknokratisk elit snarare än valda representanter. Europeiska kommissionens kommissionärer utses snarare än väljs, och dess beslut behöver inte alltid godkännas av nationella parlament eller av Europaparlamentet.

Ett tydligt exempel på denna demokratiska brist är Lissabonfördraget, som trädde i kraft 2009. Trots att flera medlemsländer hade röstat nej till en tidigare version av fördraget, den så kallade "konstitutionen för Europa", implementerades Lissabonfördraget med mycket liknande innehåll. Detta visade en tydlig ignorering av folkviljan och en tendens hos EU:s ledarskap att driva igenom sin agenda oavsett folkets åsikter.

Vi har under denna valrörelse gång på gång hört “EU ska inte röra din EPA” skriket av en prepubertal MUFare under en seriös debatt. Det är varje gång lika sorgligt i och med att de hejar på just det som föranledde förslaget om en höjd åldersgräns för EPA-körkort. Ett företag som gör mindre mopeder såg att en marknad de inte lyckats ta sig in på var Sverige. Efter lite research befarade de att svenska ungdomar inte körde moped, utan EPA. De gick bärsärk, ringde sina lobbyistvänner i kommissionen som lade fram förslaget i parlamentet. Med andra ord var det kapitalet som ville styra över lagen så att det gynnar de - är det rätt? Är det rätt att företag som har ett mål, att få större fickor, har praktiskt sett ensamrätt att lagstifta?

ANNONS

EU är inte friskt, det är ett hittepå som vilar på kapitalismen, som bygger på exploatering och utför en riktigt dålig politik. Det är dags att Sverige återtar makt över vårt land, det är dags att lämna EU!

Mikaela Del Valle, distriktsordförande

Alice Emanuelsson, distriktsstyrelsen

Nemo Lundberg, distriktsstyrelsen

Alexi Hedlund, distriktsstyrelsen

Ung Vänster Älvsborg

ANNONS