vårdförbundet
Vårdförbundets yrkanden handlar om hållbara arbetstider, kortare veckoarbetstid för att orka stanna kvar i yrket över tid, samt en bättre löneutveckling, menar debattörer. Bild: Jessica Gow/TT

Våra professioner krävs för att sjukvården ska fungera – inte till vilket pris som helst!

Bakgrunden är att parterna inte enats om ett nytt kollektivavtal för cirka 114 000 medlemmar i Sverige (vilka gjorde cirka 3 000 000 timmar övertid 2023), menar debattörer.

ANNONS

Vårdförbundet företräder barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt sjuksköterskor. 11 april varslade Vårdförbundet om konflikt. Bakgrunden är att parterna inte enats om ett nytt kollektivavtal för cirka 114 000 medlemmar i Sverige (vilka gjorde cirka 3 000 000 timmar övertid 2023). Vårdförbundets yrkanden handlar om hållbara arbetstider, kortare veckoarbetstid för att orka stanna kvar i yrket över tid, samt en bättre löneutveckling.

Decemberkompromissen från 1906 fastslår att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, samt att arbetstagarna har rätt att organisera sig i fackföreningar. Under en konflikt, när inget kollektivavtal finns, har arbetsgivaren rätt att leda och fördela men fortsatt också det yttersta ansvaret för både arbetsmiljö och patientsäkerhet. Två veckor har arbetsgivaren haft på sig att ställa om sin verksamhet för att vara redo att hantera en konflikt om Vårdförbundet och SKR inte tecknat ett nytt avtal senast 25 april kl 15.59.

ANNONS

Vårdförbundets konfliktåtgärd innebär att arbetsgivaren beläggs med blockad vad gäller övertid, mertid och nyanställning och får därmed inte beordra någon anställd inom avtalsområdet att till exempel arbeta övertid. Däremot har arbetsgivaren, under strikta förutsättningar, rätten att beordra skyddsarbete för att i akuta lägen värna om liv och hälsa hos enskilda patienter.

I NU-sjukvården gjorde våra professioner under 2023 nästan 100 000 timmar övertid, en tredjedel av de anställda gör hälften av all övertid. Det motsvarar 34 övertidspass per dygn, året runt. Eller ytterligare 60 medarbetare från våra medlemsgrupper.

Våra professioner krävs för att sjukvården ska fungera, men inte till vilket pris som helst! Våra medlemmar ställer upp så att patienter inte ska fara illa, den etiska stressen är för många en belastning. Vi har inte glömt pandemin och vi hoppas ingen annan heller har gjort det. Då tog vi ansvar för vården! Nu är det dags för arbetsgivaren att ta ansvar genom goda villkor, rimliga arbetstider och en god arbetsmiljö!

Så om SKR inte möter våra krav, går vi ut i konflikt för första gången sen 2008. Nu är det dags att visa hur viktiga vi och våra yrken är genom att helt enkelt ta ansvar för vår egen hälsa och gå hem när vårt arbetspass är slut, vara ledig när schemat säger ledig och låta arbetsgivaren ta ansvaret för patientsäkerheten och bedriva den vård befintliga resurser räcker till. Sjukvården har levt över sina tillgångar länge nog utan att ta ansvar för konsekvenserna!

ANNONS

För Vårdförbundet i NU-sjukvården facklig tid och huvudskyddsombud Anette Fristedt, Anna Tjus, Christian Sandberg, Erica Essljung och Magnus Hermansson

ANNONS