Jag förstår att KRAV inte riktigt vågat bli inspirerade av vad Danmarks regering upprättat. Men om Sverige har en egen handlingsplan kan vi bidra med att försöka rädda Moder Jord, menar debattören Johanna Månsson.
Jag förstår att KRAV inte riktigt vågat bli inspirerade av vad Danmarks regering upprättat. Men om Sverige har en egen handlingsplan kan vi bidra med att försöka rädda Moder Jord, menar debattören Johanna Månsson. Bild: Therese Elgquist

Välj växtbaserad mat för djurens och planetens skull

Jag förstår att KRAV inte riktigt vågat bli inspirerade av vad Danmarks regering upprättat. Men om Sverige har en egen handlingsplan kan vi bidra med att försöka rädda Moder Jord, menar debattören Johanna Månsson.

ANNONS
|

Replik på ”Så kan det ekologiska jordbruket i Västra Götaland växa”.

Den danska regeringen vill nämligen främja en växtbaserad matproduktion i sitt land genom att inspirera olika aktörer att göra mer hållbara matval. Deras konkreta handlingsplan för en övergång till växtbaserad livsmedelsproduktion fokuserar på forskning och innovation för att stödja matföretag att bli ledande inom området, och förväntas generera 13,5 miljarder danska kronor och skapa 27 000 jobb. En marknadsprognos pekar på en årlig tillväxt för sektorn för växtbaserade livsmedel fram till 2030, och att Danmark kan spara 12 miljarder danska kronor genom minskade vårdkostnader med ett klimatvänligare livsmedelssystem.

För visst är det ett steg i rätt riktning att välja ekologiskt/kravmärkt för att minska Sveriges miljöpåverkan och främja en mer hållbar form av lantbruk, men att övergå till en växtbaserad matproduktion är självklart att föredra.

ANNONS

Svenska befolkningen bör genast sluta vara bra på att vara en av sämst i klassen vad gäller hög konsumtion av kött och mejeriprodukter. Genom att börja äta helvegetariskt kan vi ta detta engagemang för miljö och klimat till en ännu högre nivå! Att skippa animalierna främjar nämligen inte bara för miljön och hållbarheten, utan även för våra medvarelser.

Ickemänskliga djur, inklusive inom de mest humanitära och ekologiska systemen, används fortfarande som produktionsmedel, och deras grundläggande intressen – såsom rätten till sitt egna liv och frihet – ignoreras. Varje steg mot att minska användningen av animaliska produkter är ett steg mot en värld där djur inte ses som varor, utan som levande, kännande varelser.

Växtbaserad kost ger också andra fördelar, såsom minskad risk för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, högt blodtryck, vissa former av cancer och fetma. Dessutom kräver växtbaserad matproduktion mindre land, vatten och andra resurser, vilket lägger grunden för en mer hållbar matförsörjning för en växande global befolkning.

Genom att välja växtbaserat framför animalier stödjer alltså var och en av oss en livsstil som harmoniserar etik med miljömässig hållbarhet, vilket är ett kraftfullt sätt att främja positiv förändring både för djuren och planeten!

Johanna Månsson

ANNONS