Valet är över – börja jobba!

Karlshamnsverket har inte ”eldat 140 kubikmeter olja i timmen” för att stötta Sveriges elnät utan för att exportera till högprisländer med vinst , menar skribenten.

ANNONS
|

Replik på ”S applåderade när de skapade elkaoset”.

Vilken nytta är det att upprepa talespunkterna från valkampen om energipolitisk historia? Valet är över, makten är din och under de kommande åren ska du skapa fungerande energipolitik.

Du ska se till att befintlig elproduktion fungerar och att ny kommer till i tid för att möta industrins nya behov. Skapa långsiktigt hållbara regler för kärnkraften. Då kan kvalificerad personal rekryteras. Tekniken är komplicerad och verken kan inte köras av ett B-lag.

Som tekniskt sammanhållande för ASEAs (ABB) leveranser till Ringhals 3 och 4 höll jag utbildning för personalen med tre års mellanrum och märkte en tydlig skillnad i kompetens. I slutet av 70-talet var kärnkraften starkt ifrågasatt. För R4 gick därför rekryteringen trögt och duktiga tekniker sökte andra jobb med bättre utsikter. Idag finns samma osäkerhet. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har tappat tålamodet efter det stora haveriet på R4. De pekar på brister i kompetens, organisation och kultur och kräver åtgärder.

ANNONS

Även framtida kärnkraft behöver blocköverskridande överenskommelser om investerarna ska våga satsa på långsiktiga projekt. Villkoren för ny elproduktion måste också förbättras. Industrins framtida elbehov ligger nära i tiden och ny kärnkraft tar för lång tid. Industrin förordar mer vindkraft, som kan byggas snabbare och till lägre pris. Lokala veton lägger hinder i vägen för vindkraft, till skillnad från i Finland där sex av tio närboende är positiva tack vare de villkor de ges. Vad är det som finska politiker klarar som inte svenska förmår?

”Hög tid att redovisa fakta” skriver Johan Hultberg. Fakta hittar man inte i insändaren. Att läsa påstående om ”nedläggning av fyra fullt fungerande kärnkraftverk” är förvånande för den som har arbetat med kärnkraft och energi under hela livet. De ”fyra”, O1,O2, R1, R2, var med dagens ögon primitiva prototypkonstruktioner som inte fick några efterföljare. Underhållsbehoven var stora och återstående livslängd kort. O1, en av Europas sämsta reaktorer kapacitetsmässigt, var världens enda med radialturbin, vilket gav återkommande haverier och stopp. O1 stängdes därför innan den planerade stoppdagen. För R2 höll inte heller SSM med om ”fullt fungerande”. En miss i gjutningen 1971 gav oåtkomlig rost och läckage i reaktorinneslutningen. SSM gav ett tillfälligt tillstånd som gick ut ett år innan verket annars skulle stängts. Vill du köra över strålskyddsmyndigheten?

ANNONS

Karlshamnsverket har inte ”eldat 140 kubikmeter olja i timmen” för att stötta Sveriges elnät utan för att exportera till högprisländer med vinst och detta inom systemet med utsläppsrätter. Nettoimporterat el har Sverige gjort nyligen när kärnkraftverk stod still. Den elen kom från Norge.” Smutsig kolkraft” hävdar skribenten.

Lars-Gunnar Johansson

civilingenjör elkraft

ANNONS