Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , operation , akuten ,  läkare , undersköterska , sjuksköterska , operationssal Kirurgi , kirurger
Ser inte sjukhusledningen vad som håller på att hända? Det är ju nu innan de äldre läkarna med kompetens slutar som nya måste utbildas, vad gör ledningen? Bild: Stefan Bennhage

Snart saknas livräddande hjärtläkare på Näl – varför?

Det finns inte några yngre hjärtläkare eller andra läkare som vill ta över och lära sig denna för oss patienter helt livsavgörande kompetens, menar signaturen Leif.

ANNONS
|

Vid ett besök på Näls hjärtmottagning som bekant till patient, så kom det upp frågor kring hans tidigare kranskärlsröntgen och ballongsprängning. Det var då läkaren berättade att de tre stycken hjärtläkare som finns kvar på Näl med den kompetensen, snart skulle gå i pension av olika anledningar. Det finns inte några yngre hjärtläkare eller andra läkare som vill ta över och lära sig denna för oss patienter helt livsavgörande kompetens. Detta på grund av den helt omöjliga arbetssituationen, med helt galna arbetstider och med de dåliga villkor som föreligger. Ser inte sjukhusledningen vad som håller på att hända? Det är ju nu innan de äldre läkarna med kompetens slutar som nya måste utbildas, vad gör ledningen?

ANNONS

Inom en mycket snar framtid så kommer patienter vid Näl med kranskärlsproblem och hjärtinfarkter, inte att kunna behandlas med kranskärlsröntgen och ballongsprängning längre, utan många patienter kommer ganska säkert att dö istället. Detta är på väg att hända på vårt fina länssjukhus Näl, som har ett upptagningsområde med cirka 280 000 invånare, helt galet. Ska vi slussas vidare till Sahlgrenska och hoppas att vi hinner innan vi dör?

Tyvärr så kanske det blir som med patienten som dog på Näl av sepsis eller blodförgiftning, då man inte hade rutiner för att kontrollera detta. Först nu skulle man se om sina rutiner, detta trots att många har drabbats av allvarlig sepsis i hur många år som helst. Skrämmande.

När alla ni som går till olika hjärtläkare på Näl, kräv då för allas skull, att sjukhuschefen Björn Järbur och ledningen ger raka offentliga besked om vad som gäller för framtida kranskärlsröntgen och ballongsprängningar? Ska vi som invånare med sepsis behöva dö för dåliga rutiner eller för att framförhållningen gällande hjärtläkare med rätt kompetenser troligtvis kommer att saknas?

Vi har tyvärr sett och läst om många brister på vårt fina Näl under åren, där felmedicinering, skador och död på grund av slarv och dålig kompetens med mera oftast får förödande konsekvenser för den enskilde och dennes anhöriga. Så kan vi inte ha det på ett länssjukhus. Det är väl sjukhuschefen Björn Järbur och ledningen som är ytterst ansvariga för att vi får en lika bra och säker vård som på övriga sjukhus i VG-regionen. Är det så?

ANNONS

Som jag har skrivit i tidigare insändare, ta bort alla hyrläkare och annan hyrpersonal och lägg deras galet höga löner till ordinarie personal i form av bättre villkor, då kanske vi även får nya hjärtläkare som kan ballongsprängning med mera.

Vi behöver raka och ärliga svar från ledningen och sjukhuschef Björn Järbur om vad som görs nu och inte när det redan är för sent, kanske med många dödsfall som följd.

Leif

Svar direkt:

Hej Leif! Jag och sjukhusledningen är medvetna om vad som händer på sjukhuset och de svårigheter som våra chefer och medarbetare brottas med, exempelvis inom hjärtverksamheten, som är utgångspunkten för din insändare.

Verksamhetschefen för kardiologin har under flera års tid rekryterat och lärt upp hjärtläkare för att utföra PCI, men dessa har av olika anledningar valt att lämna oss, trots att vi ger dessa läkare individuella avtal som ersätter det gängse jouravtalet. När det gäller att avveckla hyrpersonal, som du också tar upp, är det en prioriterad uppgift och enligt den ekonomiska rapporten för september ser vi att kostnaderna för bemanningspersonal minskar.

Men vi kan inte på egen hand vända den vårdkris som drabbar hela landet, inte bara oss. När Arbetsmiljöverket avslutade sin granskning av oss i somras konstaterade myndigheten just detta, att det sker en rad åtgärder på sjukhuset för att förbättra arbetsmiljön, men att det också finns organisatoriska förutsättningar som uppstår utifrån beslut från politisk- och regionledningsnivå.

ANNONS

Det är också viktigt att komma ihåg att det som lyfts fram i media, som det tragiska dödsfall med sepsis, som du nämner, inte ger hela bilden av vad som sker på sjukhuset. Varje dag, dygnet runt, är mötet med NU-sjukvården för de allra flesta av våra patienter och deras närstående något som förbättrar vardagen - och räddar liv.

Deras röster hörs inte lika ofta i beskrivningen av NU-sjukvården, men fångas upp av den senaste Nationella patientenkäten som visar att nio av tio patienter är nöjda med vården på våra avdelningar och mottagningar. Det är ett nöjdhetsindex som motsvarar det som IKEA har och är högre än Volvos.

Björn Järbur,

sjukhusdirektör NU-sjukvården

ANNONS