penningtvätt

Otydlig penningtvättslag kan hämma tillväxten i Västra Götaland

En ny rapport visar att svenska företag stöter på hinder när de försöker följa penningtvättslagen. Regeringen behöver förtydliga regelverket, skriver Ulf Bokelund Svensson och Eleonor Kristoffersson.

ANNONS
|

För att få klarhet i hur regelkrånglet slår mot redovisningskonsulter och deras klienter – särskilt avseende momsfrågor – valde vi att genomföra en omfattande en studie på området. Men studien gav oss även insikten att penningtvättslagen i princip är omöjlig för redovisningsbyråerna att efterleva, en lag som dessutom medför så höga sanktionsavgifter att redovisningsbyråer kan tvingas lägga ned sin verksamhet.

Enligt tidningen Konsulten – som granskat länsstyrelsens tillsyn från 2021 till i dag – har 57 byråer hittills fått sanktionsavgifter på upp till 6,5 miljoner kronor. Det minsta bolaget som fått sanktionsavgift omsätter 545 000 kronor och det största 353 miljoner. Lena Lind, vd och förbundsdirektör för branschorganisation Srf, sätter fingret på problemet när hon i Konsulten påpekar att det funnits en okunskap om hur raffinerade metoder kriminella använder i sin ekonomiska brottslighet:

ANNONS

“Nu visar det sig att kriminella till och med tvättar pengar genom Spotify. Vem trodde ens att det var möjligt?” säger hon.

Det är självfallet så att varken Spotify eller den absoluta majoriteten av Sveriges övriga företag vill bli till verktyg för illegal penningtvätt. Men för att landets redovisningsbyråer ska kunna säkerställa att så inte sker måste de få rätt verktyg och vägledning – annars kan vi inte komma åt problemet.

Ett av intervjusvaren i studien sätter fingret på vad det handlar om:

“En stor börda för oss små redovisningsbyråer är hur vi motverkar penningtvätt och finansiering av terrorism. Det borde inte ligga på oss. Där skulle man behöva lite ‘hjälp’ och stöttning i stället för hot om vite vid eventuell kontroll.”

Vi uppmanar därför finansminister Elisabeth Svantesson (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att lyfta frågan på EU-nivå. Regeringen behöver också anmoda tillsynsmyndigheterna att vara konkreta med vad redovisningsbyråerna behöver göra och hur de ska agera för att uppfylla kraven.

Konsekvenserna ska vara hårda för de som medvetet bryter mot lagen, men det måste också vara möjligt att säkerställa att de som försöker göra rätt kan lyckas.

Annars riskerar vi ytterligare en hämsko på tillväxten i Västra Götaland och landet i en tid då det redan finns stora orosmoln i ekonomin.

ANNONS

Ulf Bokelund Svensson,

momsexpert och vd för Björn Lundén AB

Eleonor Kristoffersson,

professor i rättsvetenskap med inriktning mot skatterätt

ANNONS